Українські перевізники пікетують Генконсульство Польщі у Львові (відео, доповнено)

14:26 17 листопада 2023 р.

Фото до новини

Біля польського консульства у Львові зібрались українські перевізники.


Про це інформують місцеві ТГ-канали, пише DailyLviv.com.

Мета пікету – припинити страйк польських перевізників та розблокувати пункти пропуску на в'їзд в Україну.

Такий протест українські перевізники також провели сьогодні, 17 листопада, в Луцьку. 

Зокрема, учасники акції зібрали підписи під офіційним зверненням до Генерального Консула Республіки Польща у Луцьку Славоміра Місяка з вимогою вплинути на ситуацію, яка склалася на кордоні через страйк польських перевізників, що триває з 6 листопада.

Також мітингувальники просили забезпечити водіїв належними умовами.

Публікуємо текст звернення:

"Звертаємось до Вас з нагальних питань, що виникли в результаті страйку польських перевізників й призвели до блокування українського кордону на 3-х пунктах пропуску.

3 6 листопада з боку Польщі протестом невеликої групи місцевих перевізників заблоковані три найбільші кордони з Україною, наразі заблокованими опинились близько 4 тисяч українських водіїв.

Заручниками ситуації стали як люди, у яких вже закінчуються запаси води, їжі і пального. Водії скаржаться керівництву, що не завжди мають можливість навіть пройти до магазинів — поліція остерігається зіткнень водіїв із протестувальниками, через що обмежує їх право вільно пересуватись.

Водії несуть відповідальність як за авто, так і за вантаж. Уже були випадки пошкодження авто монтажною піною, тож покинути авто вони можуть ненадовго на власний ризик. У людей немає можливості задовольняти базові власні потреби - більшість знаходиться на узбіччях без доступу до туалету і душу, паркінги вже давно не мають вільних місць. Просування черги відбувається дуже повільними темпами в обох напрямках.

За 11 днів цього протесту неодноразово були викликані швидкі для надання допомоги заблокованим водіям, ситуація загострюється тим, що протестувальники і їх група підтримки різними засобами електронного зв'язку підкреслюють свою проросійську позицію, навмисно провокуючи водіїв на агресивну поведінку з метою зазначити невдячність всіх українців до польського народу, що не відповідає дійсності.

Всі спроби українських перевізників вступити в діалог з протестувальниками, з метою почути аргументи й спільними зусиллями розв'язувати проблеми українсько- польської транспортної галузі, наштовхуються лише на загальні фрази про "недоброчесну конкуренцію".

Заблоковані водії, авто і вантажі не мають впливу на жодну з заявлених у вимогах цього протесту сферу, але й вимушені знаходитись у нелюдських умовах в очікуванні вирішення ситуації.

Прохання звернути увагу на наслідки цього протесту, які давно вийшли на рівень розпалювання міжнаціональної ворожнечі; а також на безпеку його організації не тільки для протестувальників, але і для заручників ситуації, бо через протест дуже сповільнився рух вантажівок в бік Польщі і в чергах з боку України опинились в тому числі громадяни країн ЄС, які також не можуть потрапити додому.

На основі всього вищезазначеного вважаємо доцільним вимагати розглянути можливість дострокового припинення даного протесту.

Вимагаємо терміново забезпечити заблокованим водіям людські умови, а саме доступ до туалету, душу, пунктів обігріву, забезпечити харчуванням, адже саме польська влада надала можливість проводити таке блокування кордонів.

З повагою працівники української галузі міжнародних перевезень".

Як повідомляв DailyLviv.com, з 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова — Краківець”, “Гребенне - Рава Руська”, “Дорогуськ - Ягодин”.

Читайте також: Міністр звинувачує ЄС або Україну у причинах протесту польських перевізників

Серед вимог до уряду Польщі — повернення практики дозволів для українських перевізників; посилення для іноземців правил перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту); неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо її фінансова діяльність відбувається не на території ЄС; створення окремої черги для автомобілів на номерах країн ЄС; створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур, отримання доступу до української системи "Шлях".

Читайте також на цю тему: 

Польські перевізники продовжують страйк після зустрічі з міністром і делегацією ЄС

Польські протестувальники відхилили пропозиції українських і польських урядовців

Словаки вперше заблокували кордон з Україною

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів