Українські біженці все частіше їдуть до Німеччини

08:59 1 квітня 2024 р.

Фото до новини

Німеччина посідає перше місці у ЄС за кількістю українців із тимчасовим захистом. Українські біженці все частіше переїжджають до ФРН із інших європейських країн.

Про таку тенденцію розповів голова Об’єднання українських організацій Німеччини Ростислав Сукенник, пише DailyLviv.com.

Дані Євростату свідчать про зростання тенденції переїзду українських біженців до Німеччини з інших європейських країн, звертає увагу голова Об’єднання Українських Організацій у Німеччини Ростислав Сукенник.

"Тобто це люди, які виїхали з Польщі, Франції, інших країн. Зокрема, йдеться про українських біженців, які отримують допомогу і є в системі соціальної підтримки. Такі "перетікання" людей спостерігають. Водночас кількість тих, хто приїжджає до Німеччини з України – незначна", – пояснює він.

Читайте також: З 1 квітня власників авто на українських номерах, які не зареєстровані в Німеччині, штрафуватимуть

Згідно з останніми даними Євростату, у країнах ЄС залишаються 4,3 млн українців із тимчасовим захистом. Найбільше українських біженців знаходяться у Німеччині – 1 270 150 людей, це 29,5% від загальної кількості у ЄС. На другому місці – Польща (951 560; 22,1%) та на третьому Чехія (381 190; 8,9%).

У Німеччині приріст числа біженців з України за останній звітний місяць суттєво більший, ніж в інших країнах: на 18 905 осіб (+1,5%). Тоді як у Чехію за місяць прибули 8 155 українських біженців, до Іспанії – 2 830 людей.

За словами Ростислава Сукенника, частина біженців приїжджають до Німеччини повторно після повернення до України.

Читайте також: Німеччина обмежить підтримку українським біженцям

"Є, наприклад, ті, хто вже був тут і повернувся до України, а тепер знову повернувся до Німеччини. Німці називають це сезонним, на зимівлю. Тобто, коли погіршується ситуація в Україні, є люди, які приїжджають на зимово-весняний період перебути труднощі за кордоном, що теж є цілком нормальним явищем", – зазначив голова Об’єднання українських організацій Німеччини.

Українські біженці обирають Німеччину завдяки якісній системі соціального захисту, припускає Ростислав Сукенник.

За його словами, більшість українців залучені в різні види діяльності: волонтерство, постійну роботу на території Німеччини, навчання, допомогу іншим.

Читайте також: У Німеччині шукають фальшивих «біженців з України»

Про нову тенденцію міграції українських біженців йшлося у нещодавньому дослідженні міграційної платформи EWL та Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету. Серед найпоширеніших причин переїзду з Польщі до Німеччини учасники опитування назвали кращі соціальні виплати, пропозиції роботи з вищою зарплатою та можливість заощаджувати.

Водночас дослідження показало, що більша частина біженців, які переїхали з Польщі до Німеччини (53%) – люди віком до 35 років. Майже кожен третій респондент був віком 36-45 років. Середній вік українських біженців, що виїхали з Німеччини до Польщі, складає 35 років. Лише 2% опитаних були непрацездатного віку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів