Україна переможе Росію за рік або за п'ять: за яких умов, - генерал зі США

16:36 11 лютого 2023 р.

Фото до новини

Захід має надати Україні точну зброю великої дальності, яка дасть ЗСУ можливість атакувати російські бази, логістику, систему транспортування.

Якщо країни Заходу ухвалять рішення оперативно передати Києву винищувачі, про які він просить, Україна може здобути повну перемогу у війні, розв'язаній Росією, вже цього року. Таку думку висловив колишній командувач військами США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес в інтерв'ю DW у п'ятницю, 10 лютого, пише Dailylviv.com.

"Якщо ми продовжимо підтримувати цей рівень (підтримки. - Ред.), Україна абсолютно точно переможе, тут немає жодних сумнівів. Однак на це може піти до п'яти років, і за цей час безліч невинних людей буде вбито. Що раніше ми надамо їм (українцям. - Ред.) можливість досягти вирішального результату, то швидше все закінчиться. Я вірю, що це (війна. - Ред) може закінчитися цього року. Україна може перемогти Росію і змусити її залишити Крим та Донбас. Як довго це триватиме, залежить від нас", - наголосив Ходжес. 

За його словами, труднощі, пов'язані з навчанням українських пілотів управлінню західними винищувачами, не означають, що надати Києву такі літаки неможливо. "Україна, звісно, вибере своїх найкращих пілотів, щоб пересадити їх на нові винищувачі. Це не те, що їх відправлять до університетів навчатися з нуля", - пояснив генерал, закликавши розпочати цей процес якнайшвидше.

На думку Ходжеса, постачання винищувачів фактично не відрізняється від передачі Києву систем HIMARS або гаубиць Panzerhaubitze 2000. Все це - точна зброя великої дальності, яка дає ЗСУ можливість атакувати російські бази, логістику, систему транспортування, наголосив він.

Єдина "червона лінія" у питанні військової допомоги, яку, за словами Ходжеса, США та їхні союзники не перетнуть, - це відправка військовослужбовців для безпосередньої участі у війні на полі бою. "Але українці про це не просять, їм цього не треба", - сказав американський генерал.

Без повернення Україні контролю над Кримом не можна буде говорити про повну перемогу, уточнив Ходжес. "Повне відновлення їхньої суверенної території. Поки Росія залишається в Криму, вона просто чекатиме, доки ми втратимо інтерес, щоб знову розпочати атаку", - попередив він.

Говорячи про ймовірний наступ РФ, Ходжес засумнівався в тому, що у російських сил є можливості почати масштабну кампанію. "У них немає бронетехніки, можливості прориву", - сказав генерал і додав, що невеликий поступ не змінить "загальну оперативну обстановку" в Україні. 

Київ, на його думку, має достатньо ресурсів, щоб обмежити успіх Росії, але це дорого обійдеться з точки зору втрат.

Залужний сказав Міллі, що росіяни на Донецькому напрямку щодня здійснюють до 50 атак

За кілька тижнів - на поле битви: МО Великобританії показало, чого навчилися українці (відео)

Українську економіку треба перевести на шлях повної інтеграції зі Заходом, - NYT

Що перешкоджає Росії розпочати широкомасштабний наступ - ГУР

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів