У зону ООС передали ще 1000 наборів для ПЛР-тестування на коронавірус

17:22 26 березня 2020 р.

Фото до новини

Ці тест-системи одержить один із військових шпиталів на Донеччині.

Як повідомляло Інформагентство АрміяInform, благодійний фонд «Повернись живим» передав 1000 наборів для ПЛР-тестування на коронавірус до одного з військових шпиталів на Донеччині. Ексклюзивно для нашого видання керівниця військового відділу фонду Наталія Калмикова розповіла, як саме тестуватимуть військових, кого з них протестують у першу чергу, як відбуватиметься процес збору матеріалів для тестування і  коли стануть відомі результати.

− Наталіє, розкажіть, як виникла ідея тестувати військовослужбовців саме в районі ООС?

− Ми розуміємо, що військовослужбовці в ООС − це ті люди, які виконують важливі завдання, і якщо вони почнуть масово лягати в лікарні, то виникне реальна загроза. Адже війна триває, і хтось має продовжувати захищати нашу країну. Спочатку ми почали дивитися на швидкі тести, але згодом зрозуміли, що вони показують результат тоді, коли людина вже захворіла на коронавірус. Тож ми взялися за пошук можливостей для отримання ПЛР-тестування (ПЛР-полімеразна ланцюгова реакція). Зв’язалися з медичною лабораторією «Діла», і вони нам пішли назустріч і за адекватною некомерційною ціною погодилися виділити потужності для тестування військовослужбовців саме в ООС.

− Кого з військовиків протестують насамперед?

− Взагалі в ООС виділені категорії військовослужбовців, яким ПЛР-тестування проводитимуть найпершим. Це ті, в кого є симптоми гострих респіраторних хвороб, хто мав контакти з підтвердженими випадками, а також ті, хто може бути суперрозповсюджувачем. Це таке превентивне тестування осіб, які за родом служби контактують з багатьма людьми, зокрема, це: пресофіцери, офіцери військової служби правопорядку, командири частин і підрозділів.

− Як відбувається забір матеріалів для ПЛР-тестування?

− Забір відбувається спеціальними зондами. Матеріал для тестування береться з носа та з гортані. Потім усе переносять у транспортну пробірку. Затим усе вкладають у спеціальний холодильник. І при температурі від +2 до +8 градусів транспортуютьу лабораторію.

− Коли будуть відомі результати?

− Результати матимемо після лабораторного дослідження, їх отримає безпосередньо медична служба ООС. Якщо вони будуть позитивні, то відповідно до процедури, передбаченої Мінохоронздоров’я, людину ізолюють, як і тих, хто контактував із інфікованим.

− Фонд «Повернись живим» закупив 1000 наборів для ПЛР-тестування. Де саме тестуватимуть військових?

− Плануємо покрити всю лінію фронту. Але почали проводити тестування в підрозділах у Маріуполі, де виявлено і підтверджено випадок коронавірусу в цивільного громадянина. Адже військові в населених пунктах контактують з місцевим населенням. Це буде перше в Україні масове превентивне тестування на COVID-19.Окрім цього, ми вже завезли в лабораторію на дослідження першу партію тестів. Тобто не чекаємо, поки усі тести використають, а оперативно передаємо матеріали в лабораторії в Києві.

− Окрім наборів для ПЛР-тестування, фонд передав експрес-тести. Якою є їхня кількість?

− 50 експрес-тестів вже завезли до району ООС. Днями відправили на схід ще 75. А всього наразі ми оплатили 250 експрес-тестів.Також передали 10 тисяч пар рукавичок, засоби для дезінфекції й знезараження поверхонь, та дезінфектори для рук.

Про це повідомило Інформагентство АрміяInform.

"Щоденний Львів" повідомляв, що при МОУ розгорнуто Центр координації та взаємодії державних органів влади з військовим командуванням.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів