У Самбірській громаді створили Дорожню карту для ВПО: куди веде (відео)

22:32 29 березня 2023 р.

Фото до новини

У цій «Дорожній карті» є перелік законів, які захищають права переселенців, координати місцевих органів влади, медичних та освітніх закладів, садочків, гуманітарних центрів.


Відео: Львівський пресклуб

Про це на пресконференції у Львівському пресклубі повідомила координаторка у Самбірській громаді проєкту «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у Львові та Львівській області" Анастасія Пирогова, пише Dailylviv.com.

Анастасія Пирогова сама - переміщена особа зі Запоріжжя, тож психологиня, знає цю тему зсередини і перевірила її на власному досвіді.

"Якби  у мене була така карта, коли я приїхала в Самбір, мені було набагато легше. Наприклад, я не знала, куди мені звернутися, де зареєструватися, де взяти якусь допомогу для себе і для дитини, як отримати медичну допомогу та багато іншого. Щоб знайти потрібну інформацію я заходила в Гугл і або запитувала у знайомих переселенців",- розповідає про проблеми Анастасія Пирогова.

За її словами, у цій «Дорожній карті» є перелік законів, які захищають права переселенців, координати місцевих органів влади, медичних та освітніх закладів, садочків, гуманітарних центрів.

Психологиня вважає, що така карта має бути в телефоні кожної ВПО, щоб людина могла у будь-який момент подивитися, де можна отримати безплатні юридичну, психологічну допомогу, інші сервіси.

Щобільше, Анастасія Пирогова переконана, таку карту треба розробити і запровадити у кожній громаді, де мешкають ВПО. 

Вона також розповіла про інші формати інформування, які запровадили на Самбірщині.

"Для того, щоб вирішити потребу з інформуванням внутрішньо переміщених осіб були також створені телеграм/вайбер канали, де постійно публікують вся інформація стосовно реєстраційних форм, житла, роботи, різних видів гуманітарної та медичної допомоги.

Для внутрішньо переміщених осіб у Самборі була створена спільнота психологічної підтримки «Разом легше», у якій люди можуть пройти індивідуальну або групову терапії. Саме на таких терапевтичних групах люди показують значний прогрес, після чого можуть щось планувати та вирішувати. При цій спільноті також діють курси базової англійської мови та курси ейдетики, на яких можна потренувати пам'ять, адже під час стресів найбільше страждає саме ця сфера мозкової активності",- зазначила Анастасія Пирогова.

У 9-ти громадах Львівщини виявили шість найбільших проблем для жінок-переселенок (відео)

У Новояворівській громаді повідомили, які проблеми загострились з приїздом переселенців (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів