У 9-ти громадах Львівщини виявили шість найбільших проблем для жінок-переселенок (відео)

18:28 29 березня 2023 р.

Фото до новини

Це з'ясували під час опитування на початковому етапі проєкту "Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у Львові та Львівській області".


Відео: Львівський пресклуб

Про проблеми на пресконференції у Львівському пресклубі повідомила координаторка проєкту ООН Жінки «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у Львові та Львівській області», ГО «Центр «Жіночі перспективи» Олена Кальбус, пише Dailylviv.com.

"Найбільшою потребою був доступ до медичних послуг, зокрема, відсутність інформації про медичні заклади в громадах, недостатня кількість медичного персоналу на місцях, відсутність транспортного сполучення з медичними закладами. Також актуальним питанням було забезпечення житлом як тимчасовим, так і постійним. Освітні питання для дітей і для дорослих теж увійшли в перелік потреб, а також гостро стоїть потреба з працевлаштуванням та самозайнятістю і перенесенням бізнесу із зони бойових дій. Більшість з тих, хто переїхав, відчуває потребу в гуманітарній допомозі. Люди не мають можливості забезпечувати себе засобами гігієни, харчовими продуктами, одягом і, особливо, медикаментами",- перелічила Олена Кальбус.

Вона повідомила, що початковий етап проєкту розпочали з виявлення та з’ясування першочергових потреб внутрішньо переміщених жінок і дівчат у громадах Львівщини, а саме - Львівській міській, Великоростівській, Заболотівській, Жовківській, Новояворівській, Самбірській, Стрілківській, Сколівській, Червоноградській.

"Ми опитали близько чотирьох сотень жінок з вищеперерахованих громад, в тому числі це були як жінки ВПО, так і мешканки, представниці територіальних громад.

Олена Кальбус пояснила, що цей проєкт покликаний не просто надати допомогу внутрішньо переміщеним жінкам, які зараз перебувають на Львівщині, він, насамперед спрямований на те, щоб жінки отримали різнобічну підтримку, навчилися захищати власні права, визначати власні потреби, працювати над тим, щоб ці потреби були реалізовані.

"Наступним кроком нашого проєкту стало обговорення виявлених потреб і складення плану дій в кожній громаді. Для цього в кожній громаді були скликані круглі столи за участі представників місцевої влади та ВПО, де були затверджені першочергові завдання.  

Іншою ціллю проєкту є навчання жінок і дівчат ВПО реалізовувати свої права, уникати штучних конфліктних ситуацій, не впадати в емоції, вміти говорити конкретно і впевнено про свої потреби, застосовувати всі методи, як є  для того, щоб ці права були реалізовані, а потреби – задоволені.  Цей процес, власне, називається адвокацією. Базові навички адвокації жінки з усіх громад отримали на одноденних тренінгах, які були проведені в рамках цього проєкту",- розповіла координаторка.

Проєкт, за словами Олени Кальбус, також передбачає надання юридичних та психологічних консультацій для жінок ВПО, які мешкають у визначених громадах. А наступним кроком  стане створення ініціативних груп для взаємодії з місцевими органами влади  для поліпшення доступу до певних послуг та створення нових, які наразі відсутні в громаді. 

"Щоб довідатися, як відбувається процес адвокації, а також реалізуються права і потреби жінок ВПО в громадах, ми передбачили, в рамках проєкту, серію престурів для журналістів, які відбуватимуться як онлан так і офлайн",- повідомила координаторка.

У Новояворівській громаді повідомили, які проблеми загострились з приїздом переселенців (відео)

У Самбірській громаді створили Дорожню карту для ВПО: куди веде (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів