У Львові все ще розшукують господарів скаженої собаки

15:00 14 травня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У вівторок, 14 травня, у Львівській міськраді відбулось позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо виявлення захворювання на сказ у безпритульної тварини, яка перебувала на перетримці в комунальному підприємстві «Лев».

Про це повідомили в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Власників собаки, у якого виявили сказ, розшукують і просять усіх, кому відома будь-яка інформація – обов’язково повідомити, щоб уберегти цих людей від небезпеки можливого зараження. Всіх власників домашніх тварин закликають провакцинувати своїх улюбленців від сказу – державна міська лікарня ветеринарної медицини вакцинуватиме тварин за двома адресами, а також передбачать додаткові пункти вакцинації».

«У комунальному підприємстві «Лев» ця собака була ізольована від інших тварин, та не контактувала з людьми, тож імовірність зараження неможлива. Виявивши сказ, собаку одразу ж евтаназували та передали на експертизу», – поінформували також у міськраді.

Директор комунального підприємства «Лев» Оксана Кошак розповіла: «21 квітня волонтери побачили біля парку «Знесіння» сумку, в якій сиділа налякана тварина. Відповідно, у Домівці врятованих тварин прийняли цю собаку і одразу викликали нашу службу. Тоді ми приїхали і забрали тварину на підприємство. Тоді ще тварина не могла передавати вірус, який уже, напевно, в неї був, але ще не був активний і не міг заразити оточуючих».

Оксана Кошак також зазначила: «Ми спрацювали вчасно, клінічні ознаки захворювання – тобто прояв сказу, почався у нас. Це було 10 травня. І собака у нас перебувала 20 днів. Тварина могла бути переносником сказу за 10 днів до смерті – а ми не знаємо, коли вона могла би померти, тому не хотіли цим ризикувати, й умертвили її. Тварина завжди перебувала під індивідуальним наглядом, не контактувала з іншими тваринами на підприємстві і людьми. Тож мешканці заразитись не могли однозначно. Також виключено, що тварина могла заразитися в комунальне підприємство «Лев»  чи на території парку. Також у парку контакту з твариною не відбулося, оскільки її принесли в сумці».

Директор комунального підприємства «Лев» також повідомила: «Однозначно усі тварини, які є на підприємстві, – а вони, звісно, не контактували з цією собакою, у плані заходів безпеки, повинні тут перебути протягом 60 днів, й нових тварин у цей час завозити недоцільно. Тому маємо визначити дві локації, де буде карантин упродовж 60 днів – це «ЛКП Лев» і вулиця Старознесенська (парк «Знесіння») – щоб застерегти і перевірити, що всі тварини є абсолютно здорові, й вийдуть з території підприємства за 60 днів».

«Відтак, зараз продовжують розшукувати власників цього собаки і просять усіх, кому відома інформація про власників, – обов’язково повідомити, щоб уберегти цих людей від небезпеки можливого зараження», – поінформували також у міськраді.

Оксана Кошак зазначила: «Ми шукаємо вогнище, де відбулося зараження тварини. Тобто шукаємо господаря. Бо є ризики для цих людей, і ми повинні зрозуміти, звідки прийшла ця тварина до нас у місто. Її, звісно, принесла людина, бо собака була в сумці, але хто ця людина – ми не знаємо. Переконана, що люди, які принесли цю собаку, знають, звідки вона. Але, можливо, бояться зізнатись, що тварина привезена десь з-за меж міста для того, щоб Львів вирішив питання перетримки цієї тварини».

Директор комунального підприємства «Лев» також повідомила: «Це була собачка чорного кольору, вагою п’ять кілограмів, віком від року до двох, і вона однозначно проживала десь у квартирі, бо не вміла гуляти на повідку. Можливо цей наляканий стан тварини і те, що ми спостерігали за нею, сприяло, що тварину не передавали іншим людям, і вона ні з ким не контактувала. Всі працівники комунального підприємства «Лев», які контактували з твариною, і навіть ті, які мали сумніви, чи контактували, пройшли вакцинацію.

Начальник управління охорони здоров’я ЛМР. Володимир Зуб зазначив: «В неділю і понеділок до нас звернулося 28 людей з метою проведення профілактичних щеплень. За нашими даними, є 33 людини, і з них 28 – вакциновано, а ще четверо будуть вакциновані сьогодні. Всі наші заклади охорони здоров’я забезпечені достатньою кількістю вакцин для того, щоб провести профілактичні щеплення людям, які були в контакті з твариною».

«Усіх власників домашніх тварин закликають провакцинувати своїх улюбленців від сказу – державна міська ветеринарна клініка вакцинуватиме тварин за двома адресами», – поінформували також у міськраді.

Начальник Львівської міської державної лікарні ветеринарної медицини Орест Крук розповів: «Були повністю продезінфіковані комунальне підприємство «Лев» та парк «Знесіння», також була вимушена перевакцинація усіх тварин. Тепер нам потрібно зробити вакцинацію усіх тварин собак та котів у п’ятикілометровій зоні від вогнища захворювання. Ця п’ятикілометрова зона практично включає більшу частину Львова, і декілька навколишніх сіл. Вакцини є. Тому закликаємо усіх власників тварин звертатися у Львівську міську державну ветеринарну клініку на вулицях Єрошенка, 16 та  Промисловій, 9, а також буде узгоджено місця та повідомлено про те, де будуть розміщені точки безкоштовної вакцинації тварин».

Завідувач Львівського міського відділу Львівського обласного лабораторного центру міністерства охорони здоров’я України» Галина Михальчук зазначила: «Люди мають проводити обов’язкові профілактичні щеплення тварин, щоб уберегтися від сказу. А якщо тварина проявляє перші симптоми – обов’язково звертатися або у Держпродспоживслужбу, або у ветеринарні клініку. Сказ – це дуже небезпечне захворювання, і зараження відбувається через покуси та слину. Останній випадок сказу маємо зафіксовано у 2007 році».

Оксана Кошак підсумувала: «Вакцинація усіх безпритульних собак у Львові проводиться постійно і системно, й ЛКП працює над тим, щоби кількість безпритульних собак з кожним роком в місті зменшувалась. Але ми бачимо безвідповідальне ставлення власників тварин, які награвшись, викидають своїх тварин на вулицю, їх не вакцинують, і ми потім маємо такі наслідки. Безпритульні собаки у Львові всі під контролем – вакциновані, стерилізовані, безпечні, і вони потрібні в нашому місті, тому що є щитом від надходження диких тварин у місто. Зараз у Львові є 405 безпритульних собак, і кожного року ця кількість зменшується, бо ми їх прилаштовуємо у сім’ї».

Як інформував «Щоденний Львів», 11 травня був підтверджений випадок сказу у собаки за кличкою Кекс, якого невідомі передали 21 квітня у Домівку врятованих тварин у парку «Знесіння».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів