У Львові відмовилися реєструвати місце проживання сім'ї ВПО через чоловіка, який не мав відмітки ТЦК про облік

22:56 4 серпня 2024 р.

Фото до новини

Родина ВПО звернулася до суду.

Сім'я ВПО, отримавши ордер на службове житлове приміщення, звернулась до Шевченківської райадміністрації Львівської міської ради зі заявами про реєстрацію місця проживання за адресою, зазначеною у такому ордері. Райадміністрація Львова відмовила усім членам сім’ї ВПО в реєстрації місця проживання, бо у чоловіка була відсутня відмітка відповідного ТЦК. Про це розповіла Судово-юридична газета, пише DailyLviv.com.

Члени родини, яка складається з внутрішньо переміщених осіб, звернулися до суду з позовом до Шевченківської райадміністрації Львівської міської ради з вимогами визнати протиправною відмову у реєстрації місця проживання позивача та членів його родини і зобов`язати райадміністрацію зареєструвати місце проживання. 

Позивачі зазначили, що чоловік згідно зі змінами в законодавстві та про мобілізацію й мобілізаційну підготовку оновив свої дані через мобільний застосунок «Резерв+», де вказав адресу, зазначену в ордері. Тому, на думку позивачів, вимога органу реєстрації про наявність позначок Шевченківського РТЦК є необґрунтованою та протиправною, оскільки підтвердженням перебування на обліку та оновлення військово-облікових даних є присвоєний унікальний номер з Реєстру «Оберіг».

Львівський окружний адміністративний суд вказав, що неправомірно відмовляти всім членам родини у реєстрації місця проживання, якщо один з них не отримав відмітку від ТЦК.

Разом з тим, суд вказав, що законодавством встановлено імперативний обов`язок уповноваженої особи органу реєстрації щодо перевірки наявності відмітки ТЦК про взяття на військовий облік призовників.

При цьому обов`язок щодо постановки на відповідний облік у зв`язку з вимушеною зміною місця про покладається саме на позивача.

Відтак, оскільки чоловік у період з моменту постановки на облік як внутрішньо переміщена особа (28.04.2022) й до моменту виїзду за межі території України на навчання до Німеччини (серпень 2023 року) не виконав належним чином обов`язку щодо постановки на військовий облік як призовник, суд доходить висновку, що уповноваженою особою Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради було правомірно відмовлено йому в здійсненні реєстрації місця проживання.

Читайте такожДесять роз'яснень про санкції за непоновлення військово-облікових даних

Бо відповідно до частини 13 статті 18 Закону №1871-ІХ, підпункту 3 пункту 87 Порядку орган реєстрації приймає рішення про відмову в декларуванні/реєстрації місця проживання (перебування), зокрема, якщо, особа не подала або подала не в повному обсязі необхідні документи або відомості.

Тож позовні вимоги в частині визнання протиправності дій Шевченківської районної адміністрації щодо відмови в здійсненні реєстрації місця проживання чоловіка задоволенню не підлягають.

Суд вирішив, що з метою ефективного захисту та належного поновлення порушених прав позивачів, слід зобов`язати Шевченківську районну адміністрацію Львівської міської ради зареєструвати місце проживання всіх членів родини, крім чоловіка, у якого немає відмітки ТЦК, з дати подання документів до Центру надання адміністративних послуг, тобто з 6.04.2024.

Таким чином суд задовольнив адміністративний позов частково.

Читайте такожЯкі наслідки очікують військовозобов'язаних через неоновлення даних

Перші штрафи від ТЦК. За що карають і на які суми

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів