У Львові створили третій дитячий будинок сімейного типу (відео)

16:17 15 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Газета по-українськи»

Як повідомили в понеділок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, ще п’ятеро львівських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали сім’ю.


Відео: Андрій Андрух / Львівська міська рада

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 15 грудня, «Щоденному Львову»: «Ще п’ятеро львівських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали сім’ю». У повідомленні також конкретизують:

«На вулиці Мечникова у Львові запрацював третій у місті дитячий будинок сімейного типу. Рішення про створення ДБСТ прийнято на засіданні виконкому Львівської міської ради 05.12.2014 року.

У комплексі з ДБСТ розташована однокімнатна квартира, яка придбана як соціальне житло для незрячого 19-річного хлопця. Це вже другий дитячий будинок сімейного типу, який відкривається у Львові у 2014 році.

Діти є уродженцями м. Львова і Львівської області та перебувають на первинному обліку у відділах у справах дітей Шевченківської, Личаківської та Франківської районних адміністрацій Львівської міської ради. Начальник відділу у справах дітей Львівської міської ради Ростислав Тимків розповів також:

«Ми шукали батьків останні два роки. За цей час через наш відділ перейшло 19 сімей.

До нас звертались люди з Харкова, Дніпропетровської області, Керчі, Херсона, зі Львова і області. Ми зупинилися на Ганні Іванівні і Купріяну Федоровичу.

Є багато критеріїв, яким батьки повинні відповідати, але, насправді, вони повинні просто любити дітей. Доброта вирішує дуже багато проблем.

На сьогодні у нас на обліку перебувають 603 дитини-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Із них 43 дитини залишились в державних інтернатних закладах.

Серед них ми вибрали дітей для влаштування в цей будинок. Історія кожної дитини різна. 

Цього року ми 86 дітям надали статус. Знято з обліку 91 дитину. У Львові цього року пройшли всиновлення 23 дитини, з них 17 – діти м. Львова. Це позитивна статистика, але ми відштовхуємося від іншого: якщо хоч одна дитина в інтернаті, це означає, що щось не так. 

Ми не будемо поспішати селити ще дітей в цей будинок. Бо створено нове родинне середовище, батьки-вихователі і діти повинні звикнути одне до одного, обжити цей будинок.

Законодавство нам дозволяє впродовж року доукомплектовувати цей заклад. Є фіксована сума – це два прожиткові мінімуми – на одну дитину. Крім цього, батьки-вихователі окремо отримують грошову винагороду за свою роботу. 

У Львові на сьогоднішній день функціонує три дитячі будинки сімейного типу. Наступний ДБСТ плануємо створювати на вулиці Повстанській.

Головна мета перебування дитини у ДБСТ – це підготовка дитини до самостійного життя. Дитина може бути тут до 18 років, але за умови, що вона далі навчатиметься – до 23 років або до закінчення навчального закладу».

Для ДБСТ виділено приміщення загальною площею 246 кв. м, яке складається з вітальні, п’яти кімнат, кухні, їдальні, 3-х санвузлів, двох ванних кімнат, душової кімнати та приміщення для зберігання одягу і продуктів. Квартира забезпечена предметами та матеріалами довгострокового вжитку, які дозволяють забезпечити умови проживання та виховання до 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У комплексі з ДБСТ розташована однокімнатна квартира, яка придбана як соціальне житло 19-річному хлопцю. Це єдина в м. Львові особа з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, яка є повністю незряча.

Начальник відділу у справах дітей ЛМР Ростислав Тимків зазначив також: «Хлопчик Роман, який проживатиме в однокімнатній квартирі, є з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, незрячий. Йому виділено цю квартиру, яка є адаптована з дитячим будинком сімейного типу спеціальним з’єднанням. В разі проблем, у квартирі влаштовані аварійні виклики». 

Загальна площа квартири складає 44,4 кв. м, житлова площа – 19,1 кв. м. Квартира обладнана індивідуальним опаленням, товарами та предметами довгострокового вжитку.

Довідка

У Львові вже функціонує 14 прийомних сімей, в яких виховується 19 дітей, та 2 дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 19 дітей (в т.ч. двоє рідних). Станом на 01.12.2014 року, у Львові на обліку перебувають 603 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Із них 90,5% влаштовані в сімейні форми виховання. У державних закладах інтернатного типу залишається 43 дитини (7,1%).

Упродовж року надано статус 81 дитині, з них 17 дітей-сиріт та 64 дитини, позбавлені батьківського піклування. Знято з обліку 99 дітей. В 2014 році на території м. Львова усиновлено 23 дітей, в т.ч. 17 дітей з первинного обліку м.Львова.

Діти влаштовані та перебувають:

під опікою громадян – 488 дітей (80,9%);

в прийомних сім’ях – 19 дітей (3,2%);

в дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ) – 33 дитини (5,5%);

в державних закладах інтернатного типу – 43 дитини (7,1%);

під опікою керівників закладів профтехосвіти та ВНЗ – 7 дітей (1,2%);

в приватних закладах – 7 дітей (1,2%);

тимчасово в сім’ях родичів (знайомих) до прийняття рішення про влаштування – 6 дітей (1,0 %).

Загалом, сімейними формами виховання (опіка, прийомні сім'ї, ДБСТ) охоплено 546 дітей (90,5%)». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів