У Львові розпочато розробку концепції просторового розвитку міста

15:58 13 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

19 травня о 18.30 в актовій залі ДПІ «Містопроект» на вулиці Чупринки, 71 відбудеться відкрита презентація та обговорення намірів щодо розробки концепції, на яку запрошують усіх охочих долучитися.

«Добровільна ініціативна група, яка охоплює фахівців із різних галузей, працює над проектом концепції просторового розвитку Львова», – повідомили сьогодні, 13 травня, «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, де також розповіли подробиці:

«Це набір керівних принципів та пріоритетів, які мають лягти в основу подальшого формування містобудівної документації та місцевих правил забудови, а також повинні інтегрувати питання економіки, екології, соціальної сфери й культури як відправних точок до оновлення простору міста. Група має на меті запропонувати для Львова комплексний стратегічний підхід до розвитку й регулювання міського простору на основі сучасних урбаністичних методів та із врахуванням місцевого контексту.

Керівник міського управління урбаністики Олександра Сладкова розповіла: «Розвиток Львова має часовий проміжок запізнення на 10-40 років від європейських міст, –Саме цей часовий лаг дає змогу оцінити позитивні та негативні рішення, через які пройшли європейські міста у своєму просторовому розвитку й одразу обрати ефективне рішення, не повторюючи чужих помилок, а також знайти неоригінальний і перевірений вихід із ситуацій, які вже вирішені в європейських містах. Їм було важко – вони йшли першими і робили багато помилок, багато що робили правильно. Тож тут ми можемо просто звернутись до їхнього досвіду та вирішити, яким хочемо бачити своє місто».

Концепція просторового розвитку міста є елементом неформального планування і повинна стати дороговказом для визначення пріоритетів, розв’язку проблемних ситуацій та пошуку найкращого рішення у містоплануванні. Формується певна ідеологія міста, до якої можна апелювати в суперечливих питаннях. Її підготовка відбуватиметься із багатоетапним залученням експертних середовищ та громадськості, оскільки фактично має стати соціальним договором порозуміння між баченнями різних груп інтересів щодо великого спільного ресурсу – простору міста.

Головний архітектор міста Юліан Чаплінський відзначив: «Ми як країна з претензіями на європейськість завжди оглядаємось на Європу та дивимось, як усе відбувається там. Упродовж останнього року Львів, напевно, побив рекорд серед інших міст за різноманітними акціями у співпраці з іноземними урбаністами та архітекторами. Зараз ми розробляємо просторову концепцію, яка є, так би мовити, доктриною міста, що стосується не винятково архітектури, а й економіки, транспорту, інших сфер... І, власне, ми опиралися на подібні приклади Ляйпцігу, програму Відня «Step 2025», яка для нас є дуже доступною. Цей документ дасть нам можливість відмежувати активні середовища від професійних кіл, тому що єдиний шанс дійти до примирення – це залучити максимальну кількість різноманітних верств спеціалістів та громади».

Соціолог Центру міської історії Наталія Отріщенко зазначила: «Ми намагаємось зробити цю просторову концепцію максимально інклюзивною. Тобто, простір міста є простором взаємодії великої кількості груп інтересів. Відтак, ми прагнемо зробити ту концепцію, яка буде неконфліктною і зможе стати спільним ґрунтом для таких груп. Ми не претендуємо на те, що мешканці розроблятимуть генплан чи проектуватимуть транспортні розв’язки, адже ця робота потребує конкретної компетенції, а йдеться про те, щоб залучити їх до ширшого обговорення та врахувати їхні інтереси при формуванні проектного завдання».

За словами головного архітектора ДПІ «Містопроект» Юрія Столярова, напрацьовані принципи сприятимуть подальшому плануванню міста на різних рівнях і в різних масштабах. Відтак, можливі подальші застосування концепції:  додаток до конкурсних завдань, до завдання на розробку містобудівної документації, до вихідних даних на проектування; розробка місцевих правил забудови; аргумент, чому треба вносити зміни в містобудівну документацію або змінювати її повністю, основа для розробки секторальних стратегій та стратегій розвитку окремих територій; затвердження пріоритетів у мобільності та пріоритетів сталого розвитку міста;  дозволить перевести дискусію від обговорення норм до обговорення принципів та пріоритетів; дасть можливість побачити кожну локальну дію в перспективі майбутнього.

19 травня о 18.30 в актовій залі ДПІ «Містопроект» на вулиці Чупринки, 71 відбудеться відкрита презентація та обговорення намірів щодо розробки концепції, на яку запрошують усіх охочих долучитися. Відзначимо, що ініціативна група працює з початку 2016 року та охоплює спеціалістів різних галузей.

Зокрема – урбаніст з  департаменту розвитку ЛМР Олександра Сладкова, соціолог Центру міської історії Наталя Отріщенко, архітектор ДПІ «Містопроект» Юрій Столяров, архітектор Андрій Беляєв, архітектор і громадський активіст Маркіян Максим’юк, історик і спеціаліст з залучення громади Ірина Янів, архітектор і викладач НУ «Львівська Політехніка» Антон, Коломійцев, еколог Ірина Миронова. Група працює на громадських засадах.

Є попередні домовленості щодо співпраці з Українським католицьким університетом та Німецьким товариством міжнародної співпраці «GIZ» у рамках окремих проектів, що сприятимуть створенню механізмів для втілення засад концепції. До кінця 2016 року планують провести багатоетапний збір інформації, розробити візію просторового розвитку міста, принципи та пріоритети. На основі ж концепції повинні розробити й стратегію просторового розвитку міста.

З напрацьованими ідеями ініціативна група звернулась до головного архітектора міста, який очолив наглядову раду для розробки цієї концепції. Вона охоплює також профільних заступників, начальників профільних управлінь, а також представників важливих у питаннях міського розвитку установ: Інституту архітектури Львівської Політехніки, ЛОО НСАУ, ДПІ «Містопроект», GIZ, Центру міської історії, профільної депутатської комісії, Комітету підприємців Львівщини, Львівської бізнес-школи УКУ та Інституту міста».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів