У Львові критично збільшується кількість відходів, – Садовий (відео)

21:54 15 вересня 2016 р.

У четвер під час сесії міський голова та посадовці ЛМР доповіли громадськості про виконання робіт зі стабілізації Грибовицького сміттєзвалища, а також ситуацію з вивезенням сміття зі Львова.

Про це повідомили сьогодні, 15 вересня, в прес-службі міськради, де також поінформували, що, зокрема, заступник голови міської комісії техногенно-екологічної безпеки танадзвичайних ситуацій Ірина Маруняк відзначила: «Проблема з вивезенням відходів є штучно створеною, оскільки сміттєзвалища блокуються громадськими активістами та партійними діячами, що значно ускладнює роботу перевізників». 

Чиновниця також повідомила: «Відтак, сміття з 20% сміттєвих майданчиків у Львові станом на сьогодні не вивезли. Однак над вирішенням проблеми активно працює спеціально створений штаб».

Ірина Маруняк зазначила також: «Уже четвертий місяць триває блокада Львова щодо вивезення сміття. Ситуація є непростою. Щоденно проводимо перемовини з мерами міст Львівської області та не лише області. Ми постійно долаємо штучно зроблені перешкоди, оскільки сміттєзвалища блокуються громадськими активістами й мешканцями, і це значно утруднює роботу наших перевізників».

Заступник голови міської комісії техногенно-екологічної безпеки танадзвичайних ситуацій також розповіла: «Станом на сьогодні, припинено прийом сміття зі Львова містами Дніпро і Миколаїв. Як наслідок, на сьогодні з 20% майданчиків не вивезено сміття, але ми працюємо з перевізниками для того, щоб покращити ситуацію».

Водночас, Ірина Маруняк запевнила: «У Львові в міській раді працює штаб, тож ми щоденно маємо зведену інформацію щодо вивезення сміття по районах. Також завдяки штабу координуємо роботу з перевізниками».

Утім, чиновниця, поскаржилася: «На сьогодні місто Львів залишилось наодинці зі своєю проблемою. Держава не приймає відповідних рішень і в цей процес активно не втручається. Львову буде дуже складно без допомоги держави вирішити цю проблему», – зазначила Маруняк».

За словами Ірини Маруняк, станом на зараз розроблено проект щодо посилення дамб на Грибовицькому сміттєзвалищі, однак його виконання зупинено на вимогу мешканців та пікетувальників. Вона також запевнила, що розроблено проект щодо посилення дамб. 

Заступник голови міської комісії техногенно-екологічної безпеки танадзвичайних ситуацій поінформувала також: «На сьогодні  виконано  95% робіт. Із міського бюджету спрямовано 10,5 млн. гривень на ці роботи. Однак їх виконання зупинено на вимогу ініціативних мешканців та пікетувальників. Із тієї ж причини зупинено роботи щодо стабілізації Грибовицького сміттєзвалища. Однак їх необхідно продовжувати, оскільки це осінній період, далі – с езон дощів, зима, і є небезпека обвалу сміття.

Ірини Маруняк повідомила також: «З ініціативною групою громад Малехова, Грибович і Дублян ми проводили неодноразові зустрічі. На них було присутнє керівництво міста, депутатський корпус. Також презентували проект представники інституту «Гірхімпром». За її словами. в результаті перемовин, мешканці погодили питання щодо облаштування відеоспостереження на Грибовицькому сміттєзвалищі. На сьогодні встановлено чотири відеокамери й тепловізор. Загалом має бути встановлено вісім відеокамер, і, власне, вся інформація має надходити в Центр безпеки міста.

Ірини Маруняк також запевнила: «Роботи плануємо завершити до 10 жовтня. Також на Грибовському сміттєзвалищі триває робота з монтажу паркану, і на це з міського бюджету виділено 2,6 млн. гривень. Ці роботи також планують завершити на початку жовтня. Ми ж надалі ведемо перемовини з ініціативною групою мешканців щодо продовження виконання робіт зі стабілізації Грибовицького сміттєзвалища. На сьогодні місто Львів завершує підготовку технічного завдання на проектування заводу з глибинної переробки сміття. Також є позитивне рішення Мінрегіонбуду щодо рекультивації та будівництва заводу зі сміттєпереробки.

Але, водночас, чиновниця зазначила: «Другий етап вирішення питання залежить від міністерства фінансів – йдеться про виділення коштів. В обов’язковому порядку потрібно продовжувати роботи щодо стабілізації Грибовицького сміттєзвалища. По перше – це небезпека для мешканців, адже може бути надзвичайна ситуація. По-друге – це призводить до того, що ми вивозимо сміття на територію Львівської області, а також в інші регіони».

Підсумував сказане Іриною Маруняк міський голова Львова Андрій Садовий, який також підкреслив, що ситуація, яка виникла, має політичне забарвлення. Окрім того, за його словами, відсутня згода громади на будь-які дії на Грибовицькому сміттєзвалищі, що також блокує вирішення ситуації, й немає координації допомоги Львову з боку держави».

Андрій Садовий розповів також: «За 25 років нашої незалежності я мав різний досвід спілкування з президентами, прем’єрами, різними високопосадовцями. Те, що ми бачимо зараз, – це нетипова ситуація. Я розумію, що президент дуже сильно завантажений великим блоком питань, яким він займається. Так само і прем’єр. Розумію, що, звичайно, немає можливості приділити Львову достатню кількість часу. Я мав розмову з прем’єром у понеділок, я озвучив проблематику міста Львова – те, що для нас кожного дня надзвичайно складно вивозити відходи в різні області. Тим паче, що дуже часто створюються конфліктні ситуації».

Міський голова Львова також наголосив: «Ви будете подивовані, але дуже часто ті самі люди представляються громадськими активістами в різних областях, вони збурюють людей. А збурити сьогодні дуже легко, тому що люди наелектризовані, бідні. Дуже часто їм дають неправдиву інформацію, ними починають маніпулювати».

Андрій Садовий також заявив: «Немає в державі жодної координації щодо допомоги Львову. Безперечно, що я звертаюсь і до обласного керівництва, але воно також перевантажене, тому що має дуже багато проблем, які потрібно вирішувати. Нікого не хвилює, куди вивозять сьогодні сміття Жовківський район, Городоцький, Кам’янка-Бузький, Пустомитівський...».

Міський голова Львова повідомив також: «У нас критично збільшується кількість відходів, тому що мешканці з усіх прилеглих територій, коли їдуть до Львова, пакують великий мішок зі сміттям, кидають у багажник, викидають у наші сміттєві контейнери, і тихесенько їдуть».

Андрій Садовий також запевнив: «Проект рекультивації розроблений ще декілька років тому, він пройшов усі експертизи. Щоб ви розуміли, на цей полігон було вивезено мільйони тонн відходів, у тому числі – промислових. Два-три роки активної праці – і цей полігон припинить своє існування назавжди. Але має бути згода громади. Ми не можемо робити це без неї, хоч я розумію, що громаду не цікавить, куди вивозять сміття. Її не цікавить, куди вивозить сміття мільйонне місто».

Міський голова Львова також поскаржився: «Більш ніж 100 днів ми знаходимось у блокаді. Це дуже важко. На превеликий жаль, сьогодні дуже багато людей, які є при владі, керуються правилом 1990-х років: ти або ворог, або раб. Принцип спільної праці для держави не є сьогодні домінантою. Така є правда життя.

Андрій Садовий також зазначив: «Я не маю персональних образ чи звинувачень до будь-кого з високопосадовців нашої держави. Я це констатую як явище. Львів сьогодні має найбільше випробувань – поза, звичайно, війною. Мені деколи згадуються ситуації, коли я таємно зустрічаюся з мерами і домовляюсь про вивіз сміття, щоб спецслужби чи губернатори не знали. А це ті мери, які були активними на Майдані. Вони питають: а чому? Це ж був Майдан Гідності. А де ж та гідність? І правильно сьогодні сказав колега – найбільше україномовне місто світу опинилося сьогодні у біді, а всі спостерігаюсь і посміхаються: а як вони будуть викручуватись?».

Міський голова також запевнив: «Найближчим часом розпочнеться проектування надпотужного заводу з глибинної переробки сміття. Однозначно, що ми маємо зобов’язання збудувати його. Цей завод буде переробляти до 80%, які підуть на вторинне використання. У нас буде виникати питання захоронення тільки 20%. Зараз ми фіналізуємо технічне завдання на цей проект».

Андрій Садовий також зазначив: «У чому виникає проблема? Велика частина – це органіка. Як ви знаєте, спільно з ЄБРР ми повинні збудувати станцію з очищення мулу, і там також є відповідна технологія переробки органіки. Ми зараз думаємо, чи можна поєднати ті дві частини – одну і другу. Це зекономить вартість проекту, тож зараз дуже активно працюють фахівці.

Міський голова також запевнив: «Я думаю, досить скоро ми видамо технічне завдання, і будемо починати проектування. Маючи проект, будемо будувати. Не будемо зважати ні на що. Будуть блокувати виділення державних грошей – будемо будувати за міські, залучаючи приватні тощо. Ви пригадуєте – на одному із наших минулих засідань, коли було запитання від депутатів, я дав слово: завод буде збудований. Я зроблю для цього все можливе і неможливе. Якщо негайно не розпочати рекультивацію полігону за тією технологією, яка пройшла всі експертизи, у селі буде екологічна катастрофа. І це повинні розуміти люди. Наше з вами завдання – донести до них цю інформацію, тому що групка людей, маючи меркантильні або політичні цілі, підбурюючи людей, провокує їх до біди. Це те, що я сьогодні можу сказати. Прошу всіх добрих людей бути з нами і допомагати. Дуже складно. Не знаю, чому Бог дає нам такі випробування. Напевно, до чогось нас із вами готує».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів