У Львові ковід забрав українського філософа, друга Грицька Чубая

19:01 13 грудня 2020 р.

Фото до новини

У ніч з 12 на 13 грудня у Львові помер український філософ, антрополог, етнолінгвіст і поет Роман Кісь. Причиною смерті став коронавірус.

Про це написала на своїйй сторінці у Фейсбуці Соломія Чубай, пише DailyLviv.

"Це друг мого тата Грицька Чубая - Роман Кісь. Уночі Ковід забрав його. Ми мали зустрітися, він так хотів поговорити зі мною про те, що не міг сказати на камеру в телепроєкті "Чубай. Говорити знову"
режисеру Михайлу Крупієвському.

Пан Роман їхав у потязі з Києва до Львова і купив "П'ятикнижжя" і цілу ніч читав книгу свого друга...казав, що фільм зцілив його минуле.

Хай їм там всім добре, великим людям, котрі творили сучасну Україну! Світла пам'ять!"- написала Соломія Чубай.

Син українського філософа - Зорян Кісь 9 грудня повідомив у Фейсбуці, що батько опинився в лікарні.

"Прошу про ваші молитви і хороші думки про мого тата. Сьогодні його поклали в лікарню. Підтримка людей йому завжди дуже допомагає. Він борець", – зазначив син.

Удень 13 грудня Зорян Кісь написав, що батька не стало.

"Тата сьогодні вночі не стало. Співчуття всім, хто його знали і любили. На повідомлення я поки не відповідатиму, але знаю, що ви зі мною. Про допомогу не прошу, але можна долучитись до пам'яті про батька символічно (див. перший коментар). Куплю йому квітів. Це так важко, коли навіть велелюдне прощання, на яке він заслужив, зараз неможливе. Думайте про Роман Кісь, написав Зорян Кісь.

Довідка

Роман Кісь народився 9 травня 1949 року. З 1971 року працював науковим співробітником Інституту народознавства НАН України. Був учасником літературного середовища 70-х років у Львові, що гуртувалося навколо Григорія Чубая. В 1980–1981 роках працював у скансені Шевченківського гаю, звідки його кілька разів забирали на допити до УКДБ.

У 1981 Романа Кіся ув’язнили на три роки за нібито хуліганство, хоча насправді його покарали за статтю проти русифікації України. У 1981-1982 рр. відбував покарання у Бердянську у 77-й зоні, потім його скерували на Лисичанський нафтопереробний завод, де працював бетонувальником.

Вдруге Романа Кіся арештували в 1985 році за відмову відбувати збори офіцерів запасу, оскільки обов'язки офіцера передбачали атеїстичну пропаґанду.

Роман Кісь був лауреатом Державної премії імені Колесси, головним редактором релігійно-філософського альманаху «Transfiguratio / Преображення».

Син науковця Зорян Кісь є відомим правозахисником та координатором проектів Freedom House в Україні.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів