У Львівській міській раді роз’яснили нюанси житлової реформи

17:00 23 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: gk-press.if.ua

Про те, які житлові зміни очікують на мешканців нашого міста, а також який вид управління слід обрати, аби змінити життя на краще, розповіли сьогодні в приміщенні ЛМР під час прес-конференції.

У прес-службі Львівської міської ради повідомили сьогодні, 23 червня: 

«1 липня 2015 року набув чинності закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Згідно з ним мешканці багатоповерхівок упродовж року мають визначитися, як вони управлятимуть власними будинками після ліквідації ЖЕКів. 

Про те, які житлові зміни очікують на мешканців Львова, а також який вид управління слід обрати, аби змінити життя на краще, розповіли сьогодні в приміщенні мерії під час прес-конференції. Згідно із Законом, мешканці міста мають такі альтернативні варіанти: створити ОСББ та управляти ними через статутні органи; скликати збори співвласників та обрати управителя більшістю голосів, або ж прийняти рішення про самостійне управління; зайняти бездіяльну позицію та не приймати жодних рішень щодо управління будинком.

Як зазначив керівник міського відділу супроводу ОСББ Сергій Солтис, приватні управляючі компанії діють на території Львова уже зараз та мають під своїм керівництвом кілька будинків. Також на рівні міста розпочалася процедура створення 6 муніципальних компаній, тобто по одному – на кожен район Львова.

Обидва види компаній – приватні і муніципальні – в подальшому братимуть участь у конкурсі, на основі якого і визначатимуть, які будинки під чиє управління потраплять. ЛКП ж, згідно з нещодавно внесеними змінами до Закону, функціонуватимуть не до 1 липня, як раніше було заявлено, а власне до моменту проведення цього конкурсу. Однак, його матимуть право провести лише після того, як КМУ затвердить низку нормативних документів, зокрема: форми протоколу зборів співвласників; порядок проведення міськими радами конкурсу з обрання управителя для здійснення управління у багатоквартирних будинках, де мешканці не обрали форму управління; типовий договір про надання послуг з управління.

Станом на сьогодні, на законодавчому рівні прийнято процедуру списання житлових будинків з балансу і забезпечено реєстрацію та зберігання протоколів зборів співвласників про обрання управителя. Мешканці скеровують згадані протоколи (зразок – на сайті КМУ) разом із заявою відповідної форми в районні адміністрації.

Вони ж опрацьовують ці документи і передають на зберігання департаменту  житлового господарства. За інформацією відділу супроводу ОСББ, паралельно прийнято постанову щодо списання будинків з балансу, однак, у зв’язку із певною невідповідністю в законі, наразі у місті цей процес не запустили.

Сергій Солтис повідомив: «Станом на зараз, ця процедура ще не розпочалася, оскільки, коли будинки будуть списані з балансу, ЛКП не зможе передати будинки на баланс ОСББ. У чому колізія? У тому, що в законі прописано: якщо будинок списаний з балансу, у подальшому ОСББ не може присвоїти територію, яка є довкола. Тому поки що ми цей процес не запускали, хоча знаємо, що в інших містах таке практикують уже повномасштабно».

Голова асоціації ОСББ «Оберіг» Стефанія Климко має вже дев’ять років досвіду управління будинками. За її словами, за цей час вона цілковито переконалась у дієвості ОСББ на 1 будинок супроти інших методів управління житлом. Стефанія Климко підсумувала:

«На мій погляд, найкраща форма управління будинками – це створення ОСББ, тому що лише тоді власники квартир мають механізм повного контролю над своїми коштами та над якістю виконання робіт, а також можливість пошуку дешевших способів отримання певних послуг. Я не раджу ні створювати асоціацію ОСББ, ні ОСББ на кілька будинків. 

Щодо асоціації – то це неприбуткова організація, яка не має права надавати послуги з обслуговування будинку. Вона може виступати лише як захисник прав власників. Щодо створення ОСББ на кілька будинків, то запевню вас, що потім голові об’єднання буде дуже важко пояснити мешканцям, чому їхні кошти пішли не на їхнє житло, а на інше. 

Хоча я і розумію власників, тому що коли я сплачую внески, то, зрозуміло, хочу, щоб роботи велися в моєму будинку, а не в іншому. Відтак, найкращий вихід на цей момент – створити окреме ОСББ». 

Посадовці мерії запевняють: ОСББ можна буде створити і після 1 липня, тобто навіть тоді, коли будинком вже керуватиме управляюча компанія. Керівник відділу супроводу ОСББ пояснює: «Після внесення змін до Закону, мешканці мають право через два місяці відмовитись від послуг компанії».

Відзначимо, що зараз виконавчі органи міської ради розглядають різні можливості щодо механізмів реалізації положень Закону, триває процес створення муніципальних управляючих компаній. Нагадаємо, що станом на 26 травня 2016 року у Львові зареєстровано 705 ОСББ у 746 будинках. 

Сергій Солтис зазначив: «Після прийняття цього закону, спостерігається досить позитивна динаміка в створенні ОСББ. Так, за останній місяць зареєстровано 41 таке об’єднання».

Проконсультуватися з питання створення об’єднання можна у відділі супроводу ОСББ департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР у 107-му кабінеті ,на площі Ринок, 1 (телефон: 297-59-95)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів