У Дорогуську знову блокуватимуть кордон. Польський суд прийняв рішення на користь протестувальників

20:39 15 грудня 2023 р.

Фото до новини

З понеділка, 18 грудня, перевізники знову можуть розпочати акцію протесту перед польсько-українським переходом у Дорогуську – таке рішення ухвалив окружний суд у Любліні.

Про це інформує Radio.Lublin, пише DailyLviv.com.

Суд розглянув апеляцію польських перевізників на рішення бурмістра гміни Дорогуськ Войцеха Сави, який не погодився на такий протест.

– На думку мера, акція протесту становила б значну загрозу майну, – каже Пьотр Ринг, суддя окружного суду в Любліні. – В принципі прийняте в обґрунтуванні оскаржуваного рішення (міського голови) тлумачення поняття істотної загрози майну, в якому йдеться про майно, яке розуміється як загроза значних фінансових втрат з боку підприємців транспорту та зменшення їхніх доходів, видається неправильним. Таке тлумачення не узгоджується зі ст. 14 п. 2 Закону про зібрання. Варто зазначити, що це зібрання не має на меті перешкоджати перевіркам на кордоні, а насамперед має на меті уповільнити їх.

Представники перевізників, у тому числі Едіта Грицай, не приховували свого задоволення вироком. – Зараз ми все більше віримо нашим польським судам. Дорогуськ не впав, повертаємось на кордон.

Мер Дорогуська вже прокоментував звернення:

– Я ще не вирішив, чи буду оскаржувати вирок суду, – каже мер Дорогуська Войцех Сава. – У мене є на це 24 години. Обґрунтування ми ще не отримали, чекаємо на обґрунтування і лише тоді зможемо оскаржити це рішення. Дивлячись сьогодні, де черга – вона вже їде на Дорогуську – я думаю, що це буде величезна загроза безпеці, тим більше, що черга вже досягла 60 км і, ймовірно, буде збільшуватися.

Сьогоднішнє (15/12) рішення підлягає негайному виконанню. Якщо міський голова Дорогуська оскаржить рішення окружного суду, то справу передадуть до апеляційного суду в Любліні.

Як відомо, у понеділок війт гміни Дорогуськ Войцех Сава прийняв рішення про припинення протесту. Війт послався на законодавчу передумову необхідності припинити блокування кордону через загрозу майнових втрат місцевих підприємців у значних розмірах.

Нагадаємо, 11 грудня польські протестувальники розблокували пункт пропуску «Ягодин - Дорогуськ».

Як повідомляв 14 грудня DailyLviv.com, два тижні водії чекають на перетин кордону у Гребенному. 

Читайте також: Перевізникам визначили час тимчасового перебування транспорту

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів