Три міста в Україні придбали більше дронів для ЗСУ, ніж Львів

06:20 10 січня 2024 р.

Фото до новини

За кількістю придбаних дронів Львівська область посідає друге місце.

Про це повідомляє проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine, пише DailyLviv.com.

У 2023 році у Львівській області опублікували закупівлі щонайменше 3390 дронів на 250 млн грн. Більша сума договорів на безпілотники лише у Дніпропетровській і Київській областях — 669 і 270 млн грн відповідно.

Водночас за кількістю придбаних дронів Львівська область посідає друге місце. Більше закупили лише у Дніпропетровській області —  3435 безпілотників. 

Загалом в Україні у 2023 році опублікували закупівлі щонайменше 27 тисяч дронів на 2,6 млрд. Це більше, ніж у 2022-му за сумою — у 12 разів, а за кількістю — у 43 рази.

Це не всі безпілотники, що придбали для військових за бюджетний кошт у країні — державне замовлення та значна частина закупівель військових частин непублічні. Тож на Prozorro видно здебільшого замовлення громад.

У самому Львові у 2023 році придбали 1217 дронів на 63,7 млн грн. Він посів четвертне місце за сумою договорів серед міських рад. Його обійшли Дніпро (329 млн грн), Кривий Ріг (220 млн грн) і Житомир (161 млн грн). 

У Львові безпілотники закуповувало КП «Адміністративно-технічне управління». Зокрема підприємство придбало по 500 FPV-дронів у листопаді та грудні. Вартість одного становила 10,1 тис. грн. Крім них також були понад 110 мавіків, більше 80 Autel EVO, щонайменше один комплекс «Валькірія», 4 комплекси «МАРА-2П». 

Довідково

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах.

TI Ukraine допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові. 

Нагадаємо, що депутат-підривник пропонував купити квадрокоптер для ЗСУ замість премій керівництву (відео).

Восени громадські активісти повідомляли, що замість дронів для ЗСУ держава інвестує у дорогу на приватний курорт, лижеролерну трасу, спортивну їдальню.

Читайте також: Львів майже на 1 млрд збільшив видатки на ЗСУ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів