«Ситуація з вивезенням сміття зі Львова загострюється», – Садовий (відео)

16:00 14 вересня 2016 р.

Міський голова Львова заявив у середу: «Нам необхідно вирішити два завдання – вивозити сміття з міста та рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище. Є проект, який вирішує ці два завдання одночасно».

Міський голова Львова Андрій Садовий розповів у своєму традиційному відеозверненні до громади про ситуацію зі сміттям та про подальші дії для вирішення цієї проблеми. Передусім він визнав: «Ситуація з вивезенням сміття зі Львова та подальша блокада нашого міста загострюється». 

Але при цьому міський голова вважає, що, за його словами, «на сьогодні, близько 20 відсотків контейнерних майданчиків у місті не вивозяться або вивозяться з перебоями – не справляються з роботою дві фірми, які елементарно не можуть знайти нові місця для відходів».

Андрій Садовий також поінформував: «Після підпалу та пожежі на нашому полігоні, відмови громад Малехова та Великих Грибовичів від подальшої експлуатації сміттєзвалища, наші компанії-підрядники змушені вивозити сміття в інші регіони України. Це вирішило тимчасово проблему в самому місті, але на довшу перспективу це не вихід».

Міський голова пояснив: «По-перше, таке рішення є дуже дорогим для нашого місцевого бюджету. На жаль, незважаючи на наші численні прохання, держава не ухвалила жодного рішення про допомогу Львову в подоланні наслідків цієї катастрофи. Незважаючи на те, що Грибовицький полігон обслуговував не лише місто, але й велику частину області, нам відверто дали зрозуміти, що це наша проблема».

Андрій Садовий також поскаржився:  «По-друге, навіть коли ми досягали тимчасових угод з іншими містами про допомогу, там створювались штучні протести, тиснули на керівників тих міст і закривали для нас усі альтернативні можливості. Фактично, місто перебуває у сміттєвій блокаді ось уже понад 100 днів».

Відтак міський голова відповів на своє ж запитання «Що ми робимо для комплексного вирішення проблеми?» так: «Місто завершує підготовку технічного завдання для початку проектування заводу з глибинної переробки сміття. Таке підприємство перероблятиме до 80 відсотків усіх відходів».

Андрій Садовий також запевнив: «Наш проект співпраці з Європейським інвестиційним банком нарешті пройшов погодження з боку Мінрегіонбуду. Зараз знаходиться на розгляді в міністерстві фінансів.

Але водночас міський голова попередив: «Однак, процедура проектування та будівництва такого заводу – це не один рік. До того часу нам необхідно вирішити два завдання – вивозити сміття з міста та рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище. 

Андрій Садовий також поінформував: Є проект, який вирішує ці два завдання одночасно. Ми готові приступити до його реалізації, однак для цього потрібною є згода громади села. Працюємо над відповідною угодою». 

Міський голова також попередив: «У випадку подальшої блокади полігону, ми змушені будемо і надалі витрачати зайві кошти на далеке транспортування відходів і не зможемо приступити до рекультивації. Таке зволікання може лише погіршити ситуацію на полігоні. Всі мають бути зацікавлені, аби якнайшвидше приступити до рекультивації. Сподіваюсь, що жодні політичні чи меркантильні інтереси не стануть на заваді».

Про це повідомили сьогодні, 14 вересня, в прес-службі міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів