Сирени тривоги на Львівщині не лунали. Хто винен

18:16 5 липня 2024 р.

Фото до новини

Під час повітряної тривоги, яку оголосили на Львівщині о 23:42 4 липня, електромеханічні сирени спрацювали не в усіх населених пунктах нашої області.

Про це повідомили у Львівській ОВА, пише DailyLviv.com.

"Через дефіцит потужності в енергосистемі, під час повітряної тривоги, яку оголосили на Львівщині о 23:42 4 липня, електромеханічні сирени спрацювали не в усіх населених пунктах нашої області, бо для нормальної роботи такі сирени потребують живлення.

Забезпечувати кожну сирену генератором надто затратно – через вартість генераторів та необхідність додаткового встановлення автоматів запровадження резерву. 

Усіх цих викликів можна уникнути, якщо використовувати електронні сирени, які мають резервне електроживлення, що дозволяє їм працювати попри будь-які відключення. 

Наполегливо рекомендуємо тим громадам області, які цього ще не зробили, придбати для безпеки людей саме такі сирени.

Щоб допомогти громадам розв'язати цю проблему фінансово, Львівська ОДА ще з 2021 року дофінансовує закупівлю електронних сирен з обласного бюджету. Робимо це в межах програми «Безпечна Львівщина». 

За ініціативи ЛОДА та завдяки співфінансуванню з обласного бюджету, громади області у 2022-2023 роках змогли встановити 143 електронні сирени, а від початку цього року на території Львівщини додатково обладнали 21 блок оповіщення. Найбільше електронних сирен є у Яворівському, Стрийському та Львівському районах. Дякую керівництву громад за належне ставлення до безпеки життя тих, хто живе у зоні вашої відповідальності",- йдеться в повідомленні ЛОВА.

Хто і куди має звертатися, щоб забезпечити громаду електронними сиренами?

За умовами обласної програми «Безпечна Львівщина», аби отримати сучасні засоби оповіщення, громади мають долучитися коштами на закупівлю – відповідно до індексу фінансової спроможності. 

Щоб подати заявку на отримання таких сирен, керівник громади має написати на моє ім’я листа з обґрунтуванням потреби і готовністю виділити гроші з місцевого бюджету. Лист може бути у довільній формі. Далі вже Департамент з питань цивільного захисту Львівської ОДА допоможе всім необхідним. 

Нагадаємо, що 6 липня на Львівщині не буде світла по 9 годин.

У суботу, 6 липня, у Львівській області вже була оголошена вранці повітряна тривога через загрозу ракетної атаки з російського літака МіГ-31К.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів