США закликали Україну припинити удари по російських НПЗ, - FT

09:19 22 березня 2024 р.

Фото до новини

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту, а також бензину в США, що може зашкодити переобранню президента Джо Байдена.

Про це інформує Financial Times, пише DailyLviv.com.  

Неодноразові попередження з Вашингтона були адресовані високопосадовцям СБУ та ГУР Міноборони, повідомили джерела Financial Times. Обидва розвідувальні підрозділи неухильно розширювали свої власні програми безпілотників для завдання ударів по російських цілях на суші, на морі та в повітрі з початку повномасштабного вторгнення Кремля в лютому 2022 року.

Одна людина сказала, що Білий дім все більше розчаровується Україною, чиї безпілотники завдали ударів по нафтопереробних заводах, терміналах, складах та сховищах на заході Росії, завдавши шкоди її нафтовим потужностям.

Росія залишається одним із найбільших у світі експортерів енергоносіїв, попри західні санкції щодо її нафтогазового сектора. Ціни на нафту цього року зросли приблизно на 15%, до 85 доларів за барель, що призвело до зростання цін на пальне якраз у той момент, коли президент США Джо Байден розпочинає свою кампанію з переобрання.

Читайте також: 15 атак по НПЗ Росії було здійснено цьогоріч

Вашингтон також стурбований тим, що, якщо Україна продовжить завдавати ударів по російських об'єктах, у тому числі по багатьох об'єктах, розташованих за сотні кілометрів від кордону, Росія може завдати удару у відповідь по енергетичній інфраструктурі, на яку спирається Захід. Сюди входить трубопровід КТК, яким нафта з Казахстану через Росію надходить на світовий ринок. Західні компанії, у тому числі ExxonMobil і Chevron, використовують трубопровід, який Москва ненадовго закрила у 2022 році.

"Ми не заохочуємо і не допускаємо атак усередині Росії", - заявив представник Ради національної безпеки США. ЦРУ відмовилося від коментарів. У Києві представник СБУ відмовився від коментарів Представники ГУР та офісу Володимира Зеленського не відповіли на запити про коментарі.

Нагадаємо:

15 березня українські безпілотники атакували підприємство "Первый завод" у Калузькій області РФ, яке займається переробкою нафти.

13 березня СБУ атакувала дронами одразу три нафтопереробних заводи – не тільки в Рязані, але й у Кстово (Нижегородська область) та Кірішах (Ленінградська обл), а дрони ГУР зупинили роботу Новошахтинського заводу нафтопродуктів у РФ.

12 березня у російському місті Кстово безпілотники атакували Нижньогородський нафтопереробний завод

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів