Розкрадання грошей з коронавірусного фонду: ексрадник голови Офісу президента розкрив схему

11:56 14 листопада 2020 р.

Фото до новини

Гроші із коронавірусного фонду, які скерували на будівництво доріг в рамках програми "Велике будівництво", освоїв дорожній картель.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав колишній радник голови Офісу президента Ігор Уманський, який нещодавно звільнився з роботи, пише DailyLviv.

За його словами, за останні два роки бюджет «на дороги» зріс у 3 рази. Наступного року він перевищуватиме бюджет Міноборони, та може зрівнятися із бюджетом на всю медичну систему.  Навіть на оборону такого карколомного зростання не було з початку бойових дій.

Ігор Уманський покроково описав схему "Великого будівництва":

"1. З початку «Великого будівництва» почались зміни у вимогах до тендерної документації. За дивним «збігом обставин» новим вимогам відповідає лише шість компаній - улюбленці «долі», або «картель», як їх називають колеги.
Вигравати смачні тендери можуть лише вони. Але якщо придивитись - ці компанії не завжди будують дороги безпосередньо, а перепродають підряди субпідрядникам із дисконтом 30-40%.

2. Якщо скласти всі тендери цієї «мерзенної шістки» та вирахувати оці «дисконти» - маємо (хтось має!) близько 36 мільярдів грн - саме таку суму отримав додатково Автодор із Ковідного Фонду на «Велике будівництво». Магія цифр, чи не так?

Тобто, без цих «шаловлилих ручок» можна було б збудувати ту саму протяжність доріг та (увага!) не чіпати «брудними ручками» Ковідний Фонд, лишаючи ресурсу хворих людей та хвору економіку. Але є факт - Ковідний Фонд штучно витратили. Кошти зникли. Але десь з’явилися?

3. «Якщо мед, то... звідусіль». Єйфорія почала захоплювати. «Стопи, повороти..» втрачено. Майже кожного місяця Уряд почав шукати у кого ще можна відібрати та спрямувати на «благу ціль» - «ручки» тремтять від можливостей. То 2 млрд чергових додадуть, то держбанки нахилять видати чергові млрд. «Їх не зупинити» - у жерло апетиту йде все. Знімають із будівництва онкоцентру (!) більше 100 млн. - ну дрібнички для них, але не для онкохворих. Кого турбують онкохворі?!

Колишні радник наголосив, що МВФ вимагає аудит як ковідного Фонду, так і Укравтодору. Уряду його робити лячно.

"Країна наближається до економічного армагедону", - підсумував Уманський.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів