Росіяни порушили в Україні всі принципи міжнародного гуманітарного права

14:19 3 квітня 2022 р.

Фото до новини

Армія РФ не мала права використовувати термобаричні бомби, авіабомби чи ракетні установки у густонаселених місцевостях, бо така зброя не дає можливості розрізнити цивільних і військових.

Про це ексзаступник командувача Генштабу ЗС Словаччини Павел Мацко розповів в інтерв'ю DW, пише Dailylviv.com

Російська армія діє поза межами всіх правил, сказав він: "Є міжнародна гуманітарне право, яке має кілька базових принципів, і росіяни порушили їх всі. Головним серед них є військова необхідність: ви атакуєте тільки ті цілі і об’єкти, які є необхідним для того, щоб перемогти і зламати військовий опір опонента. Але чи є військовою необхідність атаки на госпіталі чи електростанції?

Інше правило вимагає від воюючої армії чітко розрізняти військових і цивільних. Вони просто не мали права використовувати термобаричні бомби, авіабомби чи ракетні установки у густонаселених місцевостях, бо така зброя не дає можливості розрізнити цивільних і військових. І ми бачили не раз, як вони бомбардували місця, де взагалі не спостерігалося присутності військових, але вони однаково скидали бомби на мирне населення, щоб зламати опір і волю людей".

На запитання DW, яка зброя потрібна Україні, щоб перемогти у цій війні, генерал відповів, що Україна вже має найпотужнішу зброю - це воля воювати і перемогти росіян. 

"Україна продовжує нищити та розсіювати напади армії РФ. Це поки що не фаза для головної контратаки. Наразі для українців найнеобхіднішими є протитанкова зброя, системи протиповітряної оборони. Звісно, для іншого операційного рівня їм будуть потрібні мобільні сили, які здатні виявити та знищити ворога. Це означає танки, механізована піхота, літаки. І взагалі-то Україна їх має до певної міри, українська армія змогла зберегти їх, і ми ще побачимо сюрпризи на полі бою". 

Щодо надання Заходом необхідного озброєння Україні Павел Мацко сказав таке: "Я не говорив би, що ми вагаємося з приводу того, чи давати українцям більш сучасну зброю, бо боїмося спровокувати росіян чи не хочемо, щоб Україна здобула перемогу. Реальність є такою, що з українського боку є обмежені спроможності абсорбувати таку зброю. Тому Україні потрібна така зброя, яку українські вояки можуть використати негайно. Можна купити новий американський танк "Абрамс", але треба місяць для того, щоб навчитися ним оперувати, інакше на полі бою він буде просто зручною ціллю для росіян".

Міжнародний кримінальний суд повинен видати ордер на арешт Владіміра Путіна

Росія - держава-терорист з нацистським і тоталітарним режимом, - закон України

Путін розпочав повномасштабну війну в Україні, назвавши її спецоперацією

Путіна за злочини в Україні повинен судити спеціальний міжнародний трибунал, - петиція

Путін - учень Гітлера

Дискутувати з Путіним все одно, що з Гітлером: це неповага до мертвих, - письменниця

Путін копіює «гляйвіцький прецедент» Гітлера, сфабрикований для «виправдання» агресії в 1939 році?

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів