Росія запустила по Україні крилату ракету з імітатором ядерної боєголовки

10:52 18 листопада 2022 р.

Фото до новини

ППО збила російську крилату ракету типу Х-55, в якій замість бойової частини прикрутили блок, що імітує ядерну боєголовку.

Про це пише Defense Express, інформує Dailylviv.com.

Зазвичай Росія застосовувала для ударів по Україні ракети типу Х-555  – це "неядерна" модифікація ракети Х-55, перероблена під звичайну боєголовку з "класичною" вибухівкою.

А от саме Х-55 – це радянська ракета, яка першопочатково розроблялась як носій ядерної зброї, під так звану "спецБЧ" (так на радянському та російському військовому жаргоні позначається ядерна боєголовка). Звичайна та ядерна боєголовки конструктивно між собою відрізняються. Саме тому, вочевидь, росіяни вийняти "спецБЧ" з Х-55 змогли, а от зарядити туди звичайну боєголовку – конструктивної можливості не було. Тому й застосували для удару Х-55 з порожньою ядерною "болванкою".

Є кілька пояснень такого застосування.

Це свідчить, що запас крилатих ракет у РФ вичерпується до позначки, критичної для Кремля. Раз у хід пішли КР з "ядерного арсеналу".

Ще одне можливе пояснення – росіяни навмисне використали Х-55 з "порожнім" імітатором ядерної бойової частини, щоб створити ефект перевантаження для нашої протиповітряної оборони.

Рашисти для удару були вимушені задіяти Х-55, бо вичерпуються запаси новіших крилатих Х-101, саме під звичайну боєголовку (варіант для доставки ядерної зброї має позначення Х-102).

Як стало відомо Defense Express з власних джерел, під час атаки 15 листопада 2022 року була збита рашистська Х-101, яка була виготовлена в 3 кварталі поточного року. Хоча зазвичай спочатку відстрілюють старіші ракети, а надалі в хід йдуть новіші.

Defense Express нічого не пише про третю версію цього випадку: випробування росіянами польоту крилатих ракет з ядерною боєголовокою. 

Більшість випущених росією по території України ракет не вразили намічені цілі: розкрито причину

Пальто затримало уламок ракети і це врятувало жінку

ППО знищила 73 ракети і 10 дронів, - Командування Повітряних Сил

У Росії закінчуються ракети Іскандер: які є і на що розраховують

Скільки ще є високоточних ракет у Росії.

Збити всі російські ракети неможливо, - речник ПС ЗСУ

Ймовірний обстріл України з території Білорусі гіперзвуковими аеробалістичними ракетами Х-47М2 Кинджал

У двох морях - 84 російські ракети, націлені на Україну

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів