Ремонтні роботи на вулиці Франка у Львові планують завершити до 12 липня

15:38 29 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Будівництво нового колектора обіцяють закінчити до грудня, тож частину робіт проводитимуть вже після запуску трамвайної колії на Сихів восени цього року.

«У Львові, у рамках реалізації проекту з будівництва трамвайної колії на Сихів, тривають роботи з прокладання каналізаційного колектора закритим методом», – повідомили сьогодні, 29 червня, в прес-службі міськради, де також розповіли подробиці:

«Роботи здійснюють на ділянці від вулиці Угорської до вулиці Липова Алея. Сьогодні проведення робіт оглянув міський голова Львова Андрій Садовий, який зазначив:

«Бачимо унікальність тих робіт, які ми зараз виконуємо по прокладанню нового колектора. Старий колектор, який був збудований у 1985 році, на жаль, не витримав умов експлуатації.

Цей новий колектор, який сьогодні будують, це підземна частина 815 метрів, 350 метрів ми вже під землею пройшли. До кінця серпня основний об’єм вже має бути виконаний. 

Цей колектор буде мати гарантійний термін експлуатації до 70 років. Це безпека мешканців міста Львова, це Сихівський масив.

Коли цей колектор будували, розумію, ніхто собі до кінця масштабів будівництва Сихова не уявляв. Щоб ви розуміли складність роботи – нічого побідного у нас у Львові за останні десятиліття ніхто не робив.

Фактично, роблячи ці роботи, ми паралельно йдемо по будівництву трамвайної колії. Як планували, цього року перший трамвай зі Сихова буде готовий, щоб возити пасажирів.

Підземні роботи – це питання єдино можливого варіанту врятувати ситуацію. Коли ми розкрили старий колектор, його, фактично, просто не було. В будь-яку секунду він міг вийти з ладу і всі нечистоти могли завалити місто, це була би техногенна катастрофа найбільшого масштабу.

Тому паралельно існує старий колектор і ми прокладаємо новий колектор – 815 метрів під землею. Питання про кошти не йде, бо банк це зрозумів, були виділені додаткові кошти на фінансування, підрядники якісно виконують свою роботу.

Плануємо, що трамвай восени поїде. Назвати конкретну дату було б некоректно, адже бачимо, який великий об’єм робіт йде під землею. Наше завдання – зробити все якісно і надійно. Для мене на першому місці – надійність, на другому – терміни.

Зараз видимих проблем нема, роботи у підземній частині робляться. Наземна частина робиться. Є забезпечення фінансуванням, чітко зрозуміло, яка підрядна організація працює, є багато людей з різних колективів.

Підземну частину робить київська підрядна організація, яка спеціалізується на прокладанні метрополітену. Така сама технологія, яка використовується для будівництва метрополітену, сьогодні використовується у Львові для будівництва цього колектора.

Вартість така, яка є погоджена з банком. Банк виділив додаткові кошти. Коли планувалось будувати трамвай на Сихів, про колектор мова не йшла, можливо якісь ремонтні роботи. Але коли залізли вниз, побачили реальну ситуацію, було прийнято рішення і воно було консолідовано усіма службами, що треба прокласти паралельний колектор, щоб не допустити техногенної катастрофи».

Своєю чергою, в у компанії «EGIS» повідомили: «Колектор закритим методом у Львові будують вперше. Методика подібна до тієї, за якою будують метрополітен. Тут аналогічно, тільки розміри менші. Гарантія будівництва цього проекту – 50 років. Плюсів досить багато, до прикладу, його діаметр становить 1,6 метра, а це означає велику пропускну спроможність. Усі камери оброблені хімічним захистом, завдяки якому труби не будуть піддаватись корозії, так як відбувається зараз на існуючих колекторах.

Загалом, протяжність колектора, який будують закритим методом – 830 метрів, з яких уже готові понад 300 метрів. Ділянка, котра будується відкритим методом, практично завершена, наразі тут проводять останні з'єднання».

Як розповів директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза, зараз ремонтники працюють на глибині вісім-дев’ять метрів, далі глибина залягання колектора сягає 10-11 метрів.

Будівництво колектора обіцяють закінчити до грудня, то ж частину робіт проводитимуть вже після запуску трамвайної колії на Сихів восени цього року.

За словами Олега Берези, на сьогодні також тривають роботи з облаштування дорожньої основи під трамвайні колії на місці стоянки ринку «Санта-Барбара». Олег Береза зазначив: «Ринок вивільнив нам третину території, зараз там облаштовують основу під трамвайні колії. Найближчим часом підприємці мають вивільнити ще частину території. Цього тижня планують закінчити усі ремонтні роботи на вулиці Франка. Однак, відповідно до технології, дорога має вистояти, тому відкриємо її для проїзду до 12 липня».

Ці роботи виконують за кошти міського бюджету Львова. Також у планах цього року відремонтувати площу Франка, що дозволить відкрити трамвайне сполучення з Сихова до залізничного вокзалу.

Нагадаємо, проект «Трамвай на Сихів» реалізовується за рахунок кредиту від ЄБРР у розмірі 12 млн. євро, гранту німецького уряду в п’ять мільйонів євро, технічної допомоги ЄС у розмірі 1,5 млн. євро та за кошти з міського бюджету – 8,850 млн. євро».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів