Польський генерал сподівається, що на кордоні з Україною не буде найчорнішого сценарію

18:53 22 травня 2024 р.

Фото до новини

Генерал Війська польського Роман Полько прокоментував заяви представників польського уряду про спорудження «Східного щита».

Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com.

Десять мільярдів злотих для «Східного щита» — це не так вже й багато, як каже генерал Роман Полько. Колишній командир GROMу підкреслив у розмові на Польському радіо 24, що його дивує будь-яка критика цієї урядової програми, оскільки, на його думку, польська оборона на кордоні потребує подальшого зміцнення.

«З Білоруссю у нас є 400 кілометрів і з Кеніґсберзькою областю — 200 кілометрів спільного кордону. Якби ми також розглядали найчорніший сценарій, то варто було б також зміцнювати український напрямок. Сподіваюся, до цього ніколи не дійде. Але, напевно, варто приготувати територіальну інфраструктуру, щоб вона співпрацювала з частинами, які там функціонують. Армія мусить мати готові різні фортифікаційні споруди, оборонні рубежі, елементи територіальної інфраструктури, аби могла успішно використати переваги своєї території», — сказав генерал.

Національну програму стримування та оборони оголосив у Кракові прем’єр-міністр Дональд Туск. Десять мільярдів злотих планують спрямувати на посилення протиповітряної оборони, внутрішньої безпеки та кордону. Це стосується будівництва системи укріплень, формування рельєфу та реалізації екологічних рішень.

Генерал Роман Полько додав, що росія використовує стратегії, характерні для терористів. Про це свідчить запланована Москвою в односторонньому порядку зміна морських кордонів з Литвою та Фінляндією в Балтійському морі.

«Це продовження стратегії погроз. Ескалації прагнень, накручування, сіяння страху, який має охопити людей, які проживають на тих територіях. Мовляв, поступіться, бо, якщо не поступитесь, росія може напасти. Згадують про ті території, що вони нібито їхні. Кожен цей елемент путін може використати для ескалації війни, провокувати. І чітко видно, що з цією людиною не можна укласти якусь мирну угоду», — зазначив Роман Полько.

Фінська влада, коментуючи російські плани, заявила, що Конвенція ООН 1982 року передбачає корекцію морських кордонів. Однак досі такі рішення приймали під час двосторонніх консультацій, а не в односторонньому порядку. Міністерство закордонних справ у Вільнюсі пише, що заплановані зміни можна вважати свідомою, цілеспрямованою та наростальною провокацією.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів