Патрульну поліцію Львова розмістили в приміщенні колишнього міського ДАІ (відео)

10:50 24 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: відділ зв’язків із громадськістю Львівського обласного управління МВС

Серед тих, хто вбрали новеньку поліцейську форму, лише близько 10% працювали правоохоронцями.

«Львів став другим містом після Києва, де на вулиці вийшла нова патрульна поліція. Невдовзі поліцейські вийдуть патрулювати вулиці Одеси, Харкова і Миколаєва», –пообіцяв у Львові український прем’єр Арсеній Яценюк. Які мотивації у львівських поліцейських, який контингент людей набрали у поліцію, чи слід очікувати конфліктів з міліціонерами?

На сьогодні понад 400 осіб, середній вік яких – 30 років, присягли служити вірно і чесно українському народові, охороняти закон і його дотримуватись, поважати громадянина. Серед тих, хто вбрали новеньку поліцейську форму близько 10% працювали правоохоронцями, решта – нові люди в поліції, серед них є юристи, банкіри, менеджери, економісти. 20% – жінки.

Зокрема поліцейським стала Юрист Ірина Кульчицька, невістка загиблого у зоні бойових дій генерала Нацгвардії Сергія Кульчицького, мама трирічного сина, яка розповіла:

 «Це була давня мрія, завжди хотіла стати правоохоронцем, навчаючись на юридичному. Я впевнена у своїх колегах. Ми всі пройшли серйозний відбір, сюди потрапили направду достойні люди, які прийшли робити міни і мови про хабарі немає взагалі».

А колега по службі Ірини Кульчицької – молодший сержант міліції Назар Матвійчук повідомив: «Мені в цій системі було некомфортно. Поліція відрізняється від міліції. Ми – більше зараз сервісна служба. Мені хочеться змінити країну на краще. У мене росте син і мені хочеться бути за нього спокійним».

За одне місце поліцейського у Львові змагались тридцять претендентів. Конкурс був вищий, ніж у Києві. Нові поліцейські кажуть, що підготовка була важка, з ними працювали, крім українських, польські та канадські інструктори.

Банкір за фахом.Наталія Сворень розповіла: «Якщо ставиш перед собою ціль, то її можна досягнути. Фізичні навантаження були важкі. Не думала, що можна дівчат так навчити. Найважче – тактика, Адміністративний кодекс і Кримінальний кодекс. Вогневу підготовку проходила».

Патрульні вийшли і виїхали на вулиці міста на нічне чергування. Їх розділили на роти, по 25 осіб, у кожній групі – по п’ять-шість автомобілів.

Неоднозначно у Львові сприйняли рішення міністра Арсена Авакова про призначення на керівника міської поліції киянина Юрія Зозулю, який прославився тим, що зупинив у столиці двох віп-персон. У перший день перебування у Львові з машини Юрія Зозулі крадії витягли два ноутбуки і планшет. Заступник міністра Ека Згуладзе зауважила Радіо Свобода, що на носіях не було жодної таємної інформації.

Активіст наглядової ради при УМВС у Львівській області Сергій Круглов припускає: «Новій поліції доведеться нелегко зі старими працівниками міліції. Думаю, буде не один конфлікт. Бо зараз одні залежать від інших. Лінія фронту буде проходити в райвідділках, коли поліцейські привозитимуть порушників».

Звісно, що не всі пройдуть випробування у новій поліції, але самі львів’яни налаштовані дуже позитивно до створення патрульної поліції. Після присяги поліцейських проводжали оплесками.

львів’яни розповіли: «Там у поліції є моя донька. Вона завжди хотіла служити і її мрія здійснилась. Я впевнена у ній, що вона витримає, впевнена, що не спокуситься на жоден хабар»; «Там – люди нові. Це має бути справедлива поліція. Ми чекаємо на результат роботи, але маємо допомагати новій поліції, щоб був порядок у місті і самі не маємо порушувати закон»; Там – мій зять. Ми прийшли його привітати. Це його вибір, він хотів, а ми підтримали». 

До кінця року патрульна поліція запрацює ще у восьми містах України, обіцяють в уряді. Вже наприкінці вересня на трасі Київ-Житомир даішників замінить нова дорожня поліція.

«Механічного переходу з міліції в поліцію не буде, нам потрібна справжні зміни», –заступник міністра Ека Згуладзе. Відтак на міліціонерів очікують скорочення і звільнення, що створює напружену ситуацію.

Буде оголошено наступний етап конкурсу до патрульної поліції. У Львові вона має налічувати 600 осіб. Патрульна поліція розміщується у приміщенні колишнього міського ДАІ.

Про це повідомили сьогодні, 24 серпня, на «Радіо Свобода».

Як інформував «ЩЛ», у Львові присягнули на вірність українському народу 406 поліцейських.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів