Одного вкусила біля церкви, іншого - біля дому: змії відправили в реанімацію неповнолітніх

14:22 31 травня 2023 р.

Фото до новини

На Львівщині активізувались змії. Цьогоріч уже четверо дітей до 18 років звернулись до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру після укусу плазунів.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

17-річний мешканець Яворівського району зазнав нападу плазуна неподалік власного дому – йшов на пасовище, допомогти бабусі, коли змія вискочила із трави і вкусила у ногу. Спочатку розгубився, бо досі у їхньому селі таких випадків не траплялось. Вдома батьки викликали швидку, навіть виїхали назустріч медикам автівкою.

«Потрібно було діяти швидко, адже у хлопця розвинулась важка анафілактична реакція –  з'явились набряки дихальних шляхів, повік, блювання. У швидкій хлопцю ввели адреналін, і це врятувало йому життя», – розповів лікар-анестезіолог Центру Максим Ковальов.

13-річного Юліана зі Стрийщини змія вкусила у руку. Хлопчик сперся рукою на лавку поблизу церкви, не помітивши плазуна. Підліток відкинув її і побіг до батьків. Мама Юліана, фельдшер, тож чітко знала, як діяти –  знерухомити кінцівку, обробити рану проточною водою чи антисептиком, накласти лід і звернутись за спеціалізованою медичною допомогою.

Старшого брата Юліана кілька років тому також лікували від зміїного укусу. Мама хлопців каже, що у їхньому районі це часто трапляється, а цього року уже кілька людей звертались до неї після укусів змій.

Максим Ковальов розповів, що уже четверо дітей отримували медичну допомогу у ЗУСМДЦ після зміїних укусів –  усі перебували у стані легкої та середньої важкості. Загалом до 20 пацієнтів з такими проблемами щорічно звертається до фахівців Центру.

«Більше від наслідків дії отрути страждають діти молодшого віку і з малою масою тіла. Адже отримують більше отрути на кілограм ваги, і тому у них може бути більш виражена симптоматика та важчий стан при ушпиталенні», –  додає Максим Ковальов.

Довідка

Після укусу може з’явитись слабкість, головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів, також може сильно знижуватися тиск. Окрім локальних змін у вигляді набряку, синюшності, оніміння ураженої кінцівки, може виникнути анафілаксія –  життєвозагрозлива алергічна реакція на отруту. Попередити анафілаксію не можливо. Важливо вчасно отримати допомогу, а саме введення адреналіну!

Вчасне звернення до лікаря запобігає також можливим серйозним наслідкам – порушенням роботи серцево-судинної системи, неврологічним дефіцитам внаслідок травмування тощо.

Що НЕ потрібно робити після укусу плазуна:

висмоктувати отруту

натискати на рану, робити надрізи

припалювати місце укусу

накладати джгут

Укус змії – це травма, яка може стати вогнищем важкої інфекції – правця.

Тому фахівці ЗУСМДЦ наголошують на необхідності вчасної вакцинації від небезпечного захворювання: дітей –  згідно з Календарем щеплень, дорослих – ревакцинація щодесять років.

Змії покусали дівчат і хлопчика на Львівщині. Усі в реанімації

Мешканця Бродів укусила змія

У центрі міста на Львівщині повзають змії

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів