На Львівщину завезли токсичні і канцерогенні фісташки: назвали виробника і отримувача

11:52 12 січня 2022 р.

Фото до новини

У смажених фісташках, які приїхали на Львівщину з Туреччини, виявили афлатоксин.

Про це інформує Держпродспоживслужба, пише Dailylviv.com.

"До Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області надійшло інформаційне повідомлення Системи швидкого реагування харчових продуктів та кормів (RASFF) від 23 грудня 2021 року № 2021.7114 стосовно виявлення афлатоксинів (В1 = 15,7; загальна кількість = 19,9 мкг/кг – ррb)"в смажених фісташках у шкарлупі, що експортувалися з Туреччини (виробник: Alagozler Gida Paz. San. Ve Tic Ith Ihr Turz. Ltd. Sti; експортер: Malatya Pazari Kuruyemiscilik Sanayi ve Ticaret A.S.) через Болгарію до України (отримувач: ТОВ «ОКЕАН КОМПАНІ ТРЕЙД», вул. Миру, 3, м. Київ, 03134)", - йдеться в повідомленні.

Держпродспоживслужба попереджає операторів ринку про виконання обов’язку, передбаченого частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме: негайного вилучення харчового продукту з обігу та письмового інформування компетентного органу про виявлену невідповідність у строк не більше двох робочих днів.

"Шановні споживачі! У разі виявлення даної невідповідної продукції в обігу просимо негайно повідомити головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області за тел.:(032) 2526929 або звертайтесь до територіальних управлінь, відділів", - зазначають в повідомленні.

Довідка

Афлатоксини є токсичними і канцерогенними речовинами. Виокремлюють 2 основні групи афлатоксинів — B і G (від англ. blue і англ. green). Потрапляючи до тіла ссавців, афлатоксини метаболізуються печінкою до активної речовини, афлатоксину M1, епоксіду.

Афлатоксини виробляються грибами. A. flavus утворює їх при температурі від 7,5 до 40 °C. Оптимальною вважається температура 24 °C.
   
Афлатоксин є сильним токсином печінки, який, як відомо, викликає рак у тварини.

Держпродспоживслужба у Львівській області складає протоколи, але не називає порушників

З 1 січня 2021 року харчовий кордон України контролюють чотири міжрегіональні територіальні органи: один - у Львові

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів