На Львівщині зруйнували унікальний туристичний об’єкт

17:10 18 листопада 2015 р.

Фото до новини


Фото: socportal.info

«Інвестори», які планують будувати малу ГЕС на ріці Стрий, здали на металобрухт частини греблі й залізобетонних тунелів.

«У селі Гірське Довге в Дрогобицькому районі Львівсьої області «інвестори», які планують будувати малу ГЕС на ріці Стрий, зруйнували на металобрухт унікальний туристичний об’єкт», – повідомили сьогодні, 18 листопада, на незалежному інформаційному ресурсі «Соцпортал» , де також поінформували:

В середині 80-х років ХХ століття радянські інженери розпочали спорудження на ріці Стрий великої гідроелектростанції біля села Гірське Довге. На щастя, через сукупність природних та економічних факторів будівництво до кінця не довели, натомість лишивши в якості спадку декілька цікавих споруд. Зокрема – величезні, більш ніж 40-метрові споруди частини греблі, водоскиду, глибоке озеро та особливо два 500-метрових залізобетонних тунелі.

Пару тижнів тому, інспектуючи можливі місця будівництва малих ГЕС на ріці Стрий, еколог Всесвітнього фонду дикої природи («WWF») Анатолій Павелко та еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов побачили в селі Гірське Довге жахливу картину – більша частина тунелів вже знищена, а залишки водоскиду розбивають з метою зрізати арматуру не дуже тверезі місцеві мешканці. Як стало відомо, споруди колишньої ГЕС отримали у власність одна з приватних фірм начебто з метою будівництва малої гідроелектростанції.

Чи буде побудована електростанція – невідомо, а от знищити на металобрухт унікальний туристичний об’єкт «інвестори» вже встигли. Недобудована ГЕС була пам’яткою, яка вирізняла село Гірське Довге серед сотень аналогічних сіл в України. Сюди їздили «сталкери» та любителі «індустріального туризму» з усієї України. В озері бірюзово-прозорого кольору займались дайвінгом.

Про можливі туристичні перспективи використання споруд ГЕС колись мріяли і центральні засоби масової інформації. Бо в Європі індустріальний та сталкерський туризм давно вже є звичайною галузью туризму, яка приваблює десятки тисяч людей та приносить непогані прибутки.

Починають розуміти це і в Україні, зокрема Кривий Ріг має фінансовану з місцевого бюджету програму розвитку індустріального туризму, яка вже залучила тисячі туристів в місто. Але у львівської влади ,за рідким досі переважає «совкове» мислення, згідно якого туристу цікаво лише поїсти в одній з чисельних львівських кнайп або як максимум з’їздити подивитись якийсь замок….

Туристи та екологи звернулися з листами до Львівської ОДА та Дрогобицької РДА з вимогою негайно зупинити знищення та до УМВС України в Львівській області з метою проведення перевірки законності знищення залишків споруд колишньої ГЕС в селі Гірське Довге».

Про це повідомили сьогодні, 18 листопада, на незалежному інформаційному ресурсі «Соцпортал».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів