На Львівщині скандалять через хворих дельфінів (відео, оновлено)

14:20 13 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

Захисники тварин стверджують, що якби їх не забрали, то вони могли б загинути.

На Львівщині волонтери привезли у місцевий дельфінарій двох змучених хворобами дельфінів. Але власник тварин стверджує, що в нього їх вкрали. Лікування і адаптацію проходять дві самки. На їхній шкірі ще можна угледіти сліди грибка. Захисники тварин стверджують, якби їх не забрали – дельфіни могли б загинути.

Адже умови утримання на попередньому місці були жахливими. У басейн, в якому й жили дельфіни, був в аварійному стані, а вода не відповідала потрібним показникам. Але директор санаторію у Хмільнику пояснює, що басейн здавав в оренду, а її термін збіг ще першого жовтня минулого року.

У власника тварин – своя версія. Мовляв, тварин у нього «відтисли». Він вже написав заяву до поліції. Каже, що це крадіжка в особливо великих розмірах. Оскільки це червонокнижний дельфін і його вартість приблизно 100-150 тисяч доларів.

Господар дельфінів запевняє, що обов'язково навідається до Трускавця і забере своїх тварин. Тож історія може мати продовження.

Про це повідомили на «Телеканалі новин «24». Натомість на іншому телеканалі розповіли:

«Днями волонтери привезли двох дельфінів із санаторію «Поділля» на Вінниччині на лікування до дельфінарію у Трускавець. Ініціатива вивезти тварин належала керівництву санаторія, яке не мало змоги більше утримувати їх на території свого закладу. У той же час власник дельфінів, приватний підприємець Борис Когут наполягає на тому, що дельфінів у нього викрали і навіть звернувся з відповідною заявою до поліції. Представники ж санаторію стверджують, що діяли законно на підставі гарантійного листа від вищезгаданого власника.

Дельфіни з’явились у санаторії «Поділля» в 2011-му році після того, як керівництво закладу уклало тимчасову угоду з керівником приватного підприємства «Доктор-Дельфін» Борисом Когутом, який зобов’язувався забрати дельфінів із санаторію щойно добудує дельфінарій у Хмільнику на придбаній ділянці.

Сторони домовлялися про термін у один-півтора роки. Втім тварини продовжували перебувати у санаторії аж до травня цього року. Як розповідають представники санаторію, на момент укладання угоди умови санаторію були задовільними.

Крім того, вони не планували залишати у себе тварин довше, ніж передбачав договір. Утім за ці п’ять років стан будівлі суттєво погіршився. У 2015-у експертна комісія оцінила його як «аварійний».

Адміністратор санаторію Оксана Романюк запевнив: «Ось акт перевірки дотримання санітарного законодавства за 2015 рік. Чаша басейну потребує ремонту, місцями повідпадала облицювальна плитка. Ви розумієте, що це означає для тварин, які пірнають, труться об стінки, шурувати по цих кахлях?».

5 травня у приміщенні з басейном почав обвалюватися дах. Це змусило керівництво у терміновому порядку шукати нове помешкання для дельфінів. Прийняти виснажених тварин погодився розважально-оздоровчий комплекс «Оскар» у Трускавці.

Директор санаторію «Поділля» Анатолій Реп’ях запевнив: «В нас не було іншого виходу. Залишатись тваринам там було небезпечно. Крім того, Когут не годував їх вже два дні. Ми звернулися до всіх небайдужих і волонтерів. До нас було сотні дзвінків.  Приїхала спеціальна машина і фахівці, які організували перевезення». 

Утім, наступного дня власник тварин, вищезгаданий підприємець Борис Когут звинуватив дирекцію санаторію у крадіжці. На що директор закладу демонструє гарантійний лист, написаний підприємцем після того, як збіг термін договору про оренду. В ньому, зокрема, йдеться: «Я зобов’язуюсь в термін до 01.10.2015 звільнити займані приміщення, що знаходиться у місті Хмільник за адресою вул. Курортна, 10 та вивезти дельфінів в інше місце. У разі порушення мого зобов’язання надаю вам право безперешкодно та на власний розсуд здійснювати розпорядження цими дельфінами, що перебувають в приміщенні за вказаною адресою, в тому числі перевозити , переміщати та інше».

Зараз тварини перебувають у карантинному басейні, спеціалісти оцінюють їхній стан як задовільний. Директор комплексу Геннадій Галабурда повідомив: «Перевезення відбулось на комфортному рівні. Волонтери справились з завданням, тварини прибули практично нестресовані. Однак обидві дівчинки дуже хворі і виснажені. Фахівці щодня коригують раціон. Зараз ми вийшли на цифру у 6 кг/ тварину».

А тутешній спеціаліст по утриманню дельфінівВіолетта Степанюченко додав: «Наразі ми з ними ніяк не працюємо, а утримуємо їх в режимі годування і спостереження. Контакту з основними тваринами в них також немає, тому що йде період адаптації».  

Дирекція дельфінарію каже, що наразі юридична сторона питання хвилює їх найменше. Головним їхнім завданням є нормалізація стану дельфінів. Питання власності сподіваються вирішити за допомогою волонтерів і небайдужих.

Власник тварин, як стверджують представники санаторію, наразі не бере слухавку і не відповідає на листи. Відомо, що всього у Бориса Когута було 5 тварин. Двоє з них, за його словами, він вивіз до Скадовська, ще двоє перебували у Хмільнику. Доля останньої тварини невідома».

Про це повідомили на «Громадському телебаченні».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів