МВС видало наказ про влиття львівського «Беркуту» в батальйон «Львів», щоб уникнути покарання за злочини на Майдані, – громадський діяч

16:17 26 листопада 2014 р.

Фото до новини

Завтра, 27 листопада, о 10 годині ранку в обласному управлінні міліції планується захід з чергового перепризначення офіцерського складу працівників «Беркуту» .


Відео: Львівський прес-клуб

Про це в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ) повідомив член ГО «Округ», член громадської ради при ГУ МВСУ у Львівській області та член комісії з розслідування підпалу бази «Беркута» у Львові у лютому цього року від громадкості Рустам Курбанов.

За його словами, вже минуло кілька місяців з того моменту, як підрозділ «Беркут» був розпущений і створений спецбатальйон міліції. І з формальної точки зору, якщо ці люди залишаються в лавах міліції, пройшли люстрацію, виконують штатні обов’язки, мають звання, пройшли позачергову переатестацію, будуть перепризначені на посади, то це буде означати, що їх майже неможливо виключити з лав міліції і дуже важко притягнути до відповідальності.

Нагадаємо, що в лютому цього року була підпалена та підірвана база львівського «Беркуту». Під час цих подій загинуло двоє військовослужбовців, зникло понад 600 одиниць зброї та знищено державне майно.
- Такого роду перепризначення, повторне, тому що перше нам вдалося зупинити. Воно робиться з наступною метою. Є план створення нового полку швидкого реагування, особовий склад якого буде з двох частин, – батальйон «Львів» і колишні працівники «Беркуту», - стверджує Рустам Курбанов.

Громадський діяч стверджує,  що така ідея виникла у МВС у Києві і декілька днів тому наказ надійшов у львівське управління міліції.
- Це особливо ніде не афішується. Я би сказав, що це взагалі не афішується. Але я з повною відповідальністю вам кажу, що такий перебіг подій призведе до того, що ніхто не буде покараний, люди залишаться на своїх посадах, - каже Курбанов.

Повертаючись до розслідування подій у лютому на вулиці Тролейбусній (базі «Беркута) у Львові, він повідомив, що серед ста працівників колишнього «Беркута» було проведено неанонімне анкетування із запитаннями «Кого ви вважаєте винним у підриві бази«Беркуту?»», «Що треба зробити для покращення його роботи?».

- Ці анкети є у капітана міліції Романа Баховського, який і здійснює це розслідування. Причому розслідування проходить дуже мляво. Людина, яка би мала працювати з особовим складом на «поліграфі», буквально вчора повернулася із зони АТО, - каже Рустам Курбанов.

Громадський діяч також особисто спілкувався з окремими колишніми «беркутівцями».
- Коли базу «Беркута» підірвали, то ніхто навіть не думав, що радикали чи громадські активісти будуть її атакувати. Це рішення виконували працівники «Беркуту», в тому числі і зниклий тепер Голуб, який був офіцером, виконував обов’язки командира бази на той момент. Згадаю, що були кулуарні переговори між цими офіцерами, як це зробити, щоб знищити зброю і сліди її зникнення, - такі висновки зробив Курбанов після спілкування з «беркутівцями».

За його  словами особовий склад цілковито усвідомлював, що такого роду події відбудуться.
- Один із тих, хто загинув на цій базі, кілька разів упродовж дня дзвонив до свого колеги, що перебував на службі, але за межами бази, і просив його в різний час під’їхати і забрати його з речами. Ви розумієте, що офіцери і особовий склад в той час перебували на казарменому становищі. Вони повинні були, за будь-яких обставин, охороняти цю базу. І у випадку, наприклад, нападу мав запрацювати план «фортеця». Це означає: беркутівці зайняти мали зайняти кругову оборону, дати відсіч, захистити особовий склад, базу, майно. Що ж відбулося насправді? Ця людина, яка отримувала дзвінки, чітко заявила, що під’їжджала до бази кілька разів.  Я думаю, що пакувалася зброя і роздавалася особовому складу. І в підсумку, коли вже треба було забрати колегу, то в телефоні він почув тільки жахливі крики і вибухи, - розказує жахливі речі Рустам Курбанов.

За його словами, особовий склад в ту ніч був деморалізованим. А ті, хто залишався на базі, точно знали, що вони мають робит

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів