Мобілізували з діагнозом шизофренії, але зброї не дадуть

15:40 19 червня 2024 р.

Фото до новини

Один з них стверджував, що "розмовляє з Богом", а навколо нього ходять люди зі спотвореними обличчями. У другого - "подразник розташований на потилиці".

Про це повідомив керуючий партнер у адвокатському об'єднанні "Мицик, Кравчук і Партнери" Олег Мицик,

Олег Мицик розповів, що за останній місяць до нього звернулися матір та сестра мобілізованих, у яких задовго до мобілізації був діагноз "шизофренія".

"В обох випадках родичі мало не навколішках стояли перед воротами ТЦК та просили взяти до уваги медичні документи їхніх родичів та не робити безглуздя.   Їх не почули та у висновках ВЛК написали про повну придатність до військової служби", - каже адвокат.

Він описує свої відчуття після ознайомлення з документами, які надали родичі мобілізованих.

"Коли я прочитав виписки про їх попередні госпіталізації, то у мене пішли "мурашки" по шкірі. Один з них стверджував лікарю, що "розмовляє з Богом", а навколо нього ходять люди зі спотвореними обличчями. У другого - "подразник, який роздратовує, розташований на потилиці. Після приймання ліків, подразник зникає".

За словами Олега Мицика, ці виписки датовані задовго до 24.02.2022 року.

"Головна проблема у мене, як адвоката, полягала в тому, як знайти військову частину, куди скерували мобілізованого, щоб  командири, бодай зрозуміли, хто до них прийшов, щоб серед речей знайшли "пігулки", які слід щоденно приймати та передали їх у медпункт. А головне: не давати зброю", - зазначає адвокат.

Він стверджує, що телефонував різним посадовим особам у ТЦК, використовуючи свої особисті контакти, та переконував назвати номер частини та телефонні контакти.     

"Я називав вбивчий аргумент: якщо  "подразником" шизофреніка виявляться командири чи співслужбовці, і він розстріляє підрозділ, то я  про це не мовчатиму.  Ми написали масу звернень і скарг. Як в пустелі - відро води в пісок", - підсумовує Олег Мицик.

Але вчора  отримав від родичів першого зі згаданих хлопців висновок ВЛК. Хвороба підтвердилася. Але висновок, що він є придатний  "до служби без зброї, в тилових підрозділах і в ТЦК".   

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів