Мобілізація. Чому повторно вручають повістки

11:11 6 лютого 2024 р.

Фото до новини

Нині є декілька причин, чому чоловіку можуть знову вручити повістку. В Україні можуть повторно вручити повістку особі, яка вже оновила дані про себе та не була мобілізована.

Про це йдеться в матеріалі NV, пише DailyLviv.com.

Співробітники ТЦК щодня вручають українцям повістки. Спочатку військові перевіряють, чи стоїть людина на військовому обліку та чи має відстрочку або бронь від мобілізації, а потім можуть запросити для оновлення даних у військкомат.

Частина чоловіків вже приходила в ТЦК за час повномасштабної війни — добровільно, але мобілізована не була. Серед них можуть бути й такі, які були визнані ВЛК придатними до служби та не мають права на відстрочку. Якщо раніше їх не призвали через статус непридатності чи обмеженої придатності, повістку можуть вручити знову.

Читайте також: Розгорнули мобільні пости ТЦК перед пунктами пропуску на кордоні

У ЗМІ наголосили, що висновок ВЛК дійсний один рік. Деякі відстрочки також мають обмежений термін. Наприклад, ті, що надаються через навчання або бронювання.

Отже, українцям можуть вручати повістки повторно:

  • якщо ті проходили ВЛК понад рік тому;
  • для перевірки облікових даних;
  • для перевірки даних про заброньованого працівника;
  • для перевірки обставин на відстрочку;
  • для мобілізації.

Речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея пояснила, що повістки ризикують отримати дві категорії чоловіків. Ідеться про тих, хто ще не отримував запрошення у військкомат із 24 лютого 2022 року, і ВПО.

Читайте також: Львівський обласний ТЦК та СП оприлюднив великий перелік вакансій

“Це для людей, які з тих чи інших причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування, щоб уточнити дані, — можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання. Також це стосується внутрішньо переміщених осіб”, — уточнила військова.

Якщо особа стоїть на обліку та під час попереднього візиту в ТЦК мобілізована не була, її можуть викликати повторно — для уточнення облікових даних, стану здоров’я або для комплектування підрозділів необхідними спеціалістами.

Новий мобілізаційний законопроєкт також передбачає вручення електронних повісток. Юрист Роман Лихачов спрогнозував, що в разі його ухвалення випадки повторного отримання повісток стануть частішими.

Читайте також: Працівники Львівського ТЦК ходитимуть з відеокамерами у рейдах з мобілізації

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів