Міський голова Львова запропонував угоду Малехівській сільраді (відео)

13:48 16 вересня 2016 р.

Андрій Садовий хоче одночасно вирішити дві критичні проблеми.

Вчора на сесії Львівської міської ради затвердили істотні умови договору про спільну діяльність між територіальними громадами Львова та Малехова. Йдеться про закриття полігону твердих побутових відходів через повну рекультивацію, а також відведення інфільтратів.

Докладніше про цю угоду розповів міський голова Львова Андрій Садовий у своєму традиційному відеозверненні. Зокрема він зазначив: «Щодо вивезення сміття з міста. Є два важливі блоки – оперативна ситуація і комплексне вирішення проблеми. На початку вересня становище суттєво ускладнилось. Після закриття полігону на Збиранці ми змушені були вдатись до вивезення сміття в інші міста та регіони України».

Він також пояснив: «Однак таке розв’язання було можливе лише як тимчасовий захід. По-перше, це накладно для бюджету міста, по-друге, ми зіштовхнулись з організованою протидією як з боку політичних сил, так і з боку державних органів влади».

Андрій Садовий також повідомив: «Учора міська рада затвердила проект договору між містом Львовом та Малехівською сільською радою. Це є наша пропозиція громаді Малехова, яка вирішує одночасно дві критичні проблеми – рекультивацію і закриття полігону та вивезення твердих побутових відходів зі Львова».

Міський голова пояснив: «Суть нашої пропозиції наступна. Перше. Малехів відкриває доступ до тієї частини полігону, яка знаходиться на його території, для реалізації проекту рекультивації. Друге. Львів реалізує цей проект протягом чотирьох років та інвестує в це значні кошти. Для початку фінансування вестиметься з місцевого бюджету, згодом, після підписання угоди з Європейським інвестиційним банком – європейські кошти. Проект угоди передбачає серйозні штрафні санкції з боку Львова за недотримання термінів угоди. Третє. Громада Малехова, окрім вирішення проблеми полігону, отримує також серйозні дотації від Львова для будівництва місцевої школи, амбулаторії, дитячого садочка, ремонту доріг, прокладання водогону та безкоштовне водопостачання з нашої системи. Лише в цьому та наступному році Львів закладе у бюджеті понад 60 млн грн на ці цілі».

Андрій Садовий також наголосив: «М’яч – на полі громади Малехова. Пропозиція враховує всі побажання, які під час переговорів були озвучені керівництвом місцевої громади. Я хочу особливо підкреслити той факт, що подальше блокування полігону матиме негативні наслідки для всіх. Для Львова вони очевидні, адже нам далі доведеться шукати альтернативні місця для вивезення. Але не менш складними вони будуть і для громади Малехова. Адже екологічна ситуація за умови блокування рекультивації, лише погіршуватиметься. А кошти, які ми готові інвестувати в інфраструктуру села, змушені будемо далі скеровувати на транспортування сміття на віддалені полігони».

Міський голова запевнив: «За цей термін, протягом якого проводитиметься рекультивація, Львів збудує завод з глибинної переробки сміття. Перший такого рівня в Україні. Проект угоди з Європейським інвестиційним банком пройшов процедуру затвердження в Мінрегіонбуді. На черзі – Мінфін. Жодних економічних, екологічних чи будь-яких інших застережень до нашої пропозиції Малехову немає. Лише політичні чинники або свідоме перешкоджання з боку державних структур можуть зашкодити в реалізації цього проекту».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів