Міський голова Львова оголосив Грибовицьке звалище проблемою всієї держави

15:30 30 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: lviv.centra.net.ua

Андрій Садовий запевнив: «Станом на сьогодні контейнери по місту порожні, сміття вивозять до Києва та на чотири полігони на території Львівщини».

«Сьогодні під час сесії міський голова та посадовці мерії доповіли щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території Грибовицького сміттєзвалища, а також вивезення відходів з міста і пошуку земельної ділянки під новий сміттєпереробний комплекс», – повідомили в четвер у прес-службі Львівської міськради, де також розповіли подробиці:

«Зокрема, заступник голови міської комісії ТЕБ і НС Ірина Маруняк доповіла про гасіння пожежі на Грибовичах наприкінці травня та на початку червня, а також про аварійно-пошукові роботи, які все ще тривають на полігоні:

«28 травня працівники ЛКП «Збиранка» виявили підпал біля східного підніжжя полігону. Пожежу гасили три дні. Були задіяні пожежники Жовківського району, а також служби ЛКП «Збиранка». Пожежу вдалося локалізувати через. Було залучено 12 пожежних автомобілів, техніку комунального підприємства «Збиранка» і ШРП різних районів Львова.

На превеликий жаль, сталася біда. Внаслідок зсуву сміття, загинули троє рятувальників, яких знайшли 31 травня, ще одного – еколога – досі розшукують. Нещодавно виконавчий комітет міськради прийняв рішення про виділення щомісячних стипендій для дітей загиблих стипендій, у розмірі 4 тисячі гривень, до досягнення повноліття, а в разі подальшого навчання – до 23 років. Також виконком визнав необхідність надання житла – двокімнатних квартир – сім’ям загиблих.

У період з 30 травня до 4 червня проводилися роботи з підсилення дамб. На сьогодні, першочергові аварійно-відновлювальні роботи завершені. Щоденно працювало 70 одиниць техніки. Було залучено від 250 до 450 осіб. І я хочу подякувати керівникам підприємств, які в цей період час, коли було найнеобхідніше, давали свою техніку: фірмі «ONUR», Львівській залізниці, приватним підприємствам, які долучилися, ШРП всіх районів Львова, «Львівтеплоенерго», «Львівводоканалу».

 На сьогодні три дамби підсилено мішками з піском та шляхом насипання ґрунту. Це дасть можливість у разі повторного зсуву сміття забезпечити, щоб не було екологічної катастрофи.

8 червня, у зв’язку з черговим загорянням території, проводилось гасіння окремих осередків пожежі. Було задано 48 одиниць техніки та 298 осіб. Також для гасіння пожежі та виположення схилу сміттєзвалища було залучено два літаки, які здійснили 55 скидів води у 432 тонни. Це дало можливість виположити схил сміттєзвалища для того, щоб уникнути небезпечної ситуації та вберегти людей, що працюють на схилі.

З 10 до 24 червня проводились роботи із засипання тіла та схилів сміттєзвалища ґрунтом, щоб унеможливити подальше загорання на сміттєзвалищі. Зараз розшукові роботи проводяться під пильним наглядом спеціалістів через небезпеку».

Станом на сьогодні, на сміттєзвалищі працює охорона – працівники комунального підприємства «Муніципальна дружина».  Із 18 до 22 червня там також працювала поліція Жовківського району.

Ситуація з вивезенням сміття з міста зараз стабільна. Станом на сьогодні, контейнери по місту порожні, сміття вивозять до Києва та на чотири полігони на території Львівщини. Чому Київ? Бо на території Львівщини є 640 сміттєзвалищ, а приймають львівські відходи тільки чотири. Якби хоч одну машину приймало кожне сміттєзвалище, що є на території Львівщини, то зрозуміло, що ми б так далеко машини не возили».

Своєю чергою, начальник управління житлового господарства Юрій Голець зазначив:

«Станом на зараз на Грибовицькому полігоні захоронено понад 11 тонн, тобто більш ніж 55 мільйонів кубометрів, сміття. Щорічне накопичення впродовж останнього часу – в межах 230-240 тонн. Однак не менше 25% – це сміття не зі Львова, а з інших населених пунктів області, тобто понад 55 тисяч тонн щороку.

Аби збудувати новий сміттєпереробний комплекс, за його словами, потрібна земельна ділянка, площею не менше 40 га. Зрозуміло, що сміттєпереробний комплекс, згідно із законодавством, можна розташовувати не ближче 500 метрів від житлового будинку. Тобто це все за межами населеного пункту.

На мою думку, найбільш оптимальний варіант – це звернення до центральних органів влади щодо виділення ділянки, як варіанту, – з найбільшої території на Львівщині – тобто, у межах Яворівського полігону. Він охоплює 36153 га. Нам же потрібно 40 га, а це 0,1% від загального обсягу, щоб обслуговувати не тільки місто Львів, а й прилеглі населені пункти. 

Станом на зараз місто отримало на відповідні офіційні листи 22 відмови від різноманітних територіальних громад. Є також низка інших заходів, які потрібно реалізувати вже зараз. Це, зокрема, влаштування освітлення та системи відеонагляду, тому що після того, як знайшли трьох хлопців, підпал відбувався не менше п’яти разів. Усі бачили, що це штучне загоряння, а не природне».

Також під час сесії доповіла начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Ольга Сивак. Вона розповіла про історію співробітництва з Міжнародною фінансовою корпорацією та теперішню співпрацю з Європейським інвестиційним банком, а також про розгляд міськрадою та міжнародними експертами пропозицій, які надходили від так званих інвесторів щодо будівництва сміттєпереробного комплексу. Ольга Сивак, зокрема, підкреслила, що жодної пропозиції щодо комплексної рекультивації існуючого полігону до міської ради не надходило. Відтак, Львів заручився підтримкою міжнародних інституцій. Посадовець також додала, що після старту реалізації проекту з рекультивації полігону та будівництва сміттєпереробного комплексу будь-які закупівлі обладнання та роботи відбуватимуться за правилами європейських закупівель. Йдеться про відкриті, прозорі тендери, зокрема – і міжнародні.

Підсумував сказане міський голова Львова Андрій Садовий. Він, водночас, відзначив, що сміттєзвалища – це проблема не лише Львова, а й всієї держави, де понад шість тисяч полігонів, більшість з яких – у гіршому стані, ніж Грибовицький. Андрій Садовий заявив:

«Дуже багато було розмов, чому ми до сьогодні не збудували цей комплекс. Львів не є чимось особливим, якщо порівнювати з іншими містами нашої держави. Ми маємо на сьогодні в Україні 6400 полігонів. Більшість із них – у набагато гіршому стані, ніж наш львівський полігон.

Звичайно, Грибовицький полігон – не ідеальний, і є дуже багато проблем, які ми зобов’язані вирішити. Але будь-яка розмова з будь-яким інвестором, яка починалася з точки зору будівництва комплексу, впиралася в одну проблему – нова ділянка під полігон. До сьогодні ми такої ділянки не маємо.

До того ж, я буквально в середу отримав на стіл лист від обласної адміністрації, де вони пропонують низку ділянок. Банально зателефонував усім керівникам тих населених пунктів, які вказані як місця для можливого полігону. По-перше, в них був шок, що без їхнього відома пропонують їхні території. Ми, звичайно, отримали категоричну відмову від них.

Ніхто сьогодні не має бажання виходити на співпрацю, враховуючи той резонанс, який є. Я пригадую розмови, які ми вели з населеними пунктами впродовж останніх кількох років з точки зору виділення ділянки. Чим це закінчилось? Як тільки ми знаходили якесь порозуміння, приходили політики і починали переконувати людей в тому, щоб вони не давали дозволу, бо будуть мати нові Грибовичі. Фактично, нас загнали в кут у вирішенні цієї проблеми.

Робочі сміттєпереробні заводи на сьогодні є в багатьох країнах ЄС, в Україні ж – немає жодного. «Це проблема всієї держави. Мені дуже прикро, що коли є біда, всі починають питати: а хто крайній? Ми всі крайні. Я, влада міста, влада області, влада країни… Ніхто ніколи на цю проблему не звертав увагу. Але сьогодні ми маємо обов’язок у максимально стислі терміни вирішити її».

Також під час обговорення Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління ЛМР, запропонувала проголосувати ряд звернень у центральні органи влади щодо врегулювання питання. Одне зі звернень, зокрема, стосується пропозиції виділення земельної ділянки на території Яворівського військового полігону для розміщення там комплексу з глибинної переробки сміття.

Міський голова Львова Андрій Садовий додав, що такий комплекс можна будувати з розрахунку, що 70% відходів буде перероблятись. Якщо буде підтримка від держави та області, то можна будувати комплекс великих потужностей – понад 240 тисяч тонн сміття в рік. Андрій Садовий розповів:

«У Городку 10 днів не вивозиться сміття. Складна ситуація в Жовківському, Кам’янка-Бузькому, Пустомитівському районах. На жаль, державні органи влади стоять збоку і спостерігають, нема координації. Враховуючи ці легітимні полігони, які у нас є, якщо би кожен полігон прийняв зі Львова дві машини в день – це не є трагічно і ми би зняли цю проблему.

Для нас дійсно вивезення сміття кожного дня – це велика проблема. Не зважаючи на ці труднощі, Львів прибирається. Це важко. Хочу подякувати усім, хто займається вивезенням сміття, хто працює у сфері прибирання міста.

Не знаю, хто які ставив собі плани, коли підпалювали полігон, слідство повинно зробити усе можливе, щоб знайти людей, які це зробили. Тривають слідчі дії, я би дуже хотів, щоб був кінцевий результат.

Вчора відбулась зустріч, на якій були присутні представники Гірхімпрому, які на прохання Малехова надали проект рекультивації полігону. Відбулась жвава дискусія, але не приймалось жодного рішення, це була інформаційна зустріч на прохання мешканців. 

Питання номер один – коли розпочнеться рекультивація, хто її буде робити, де кошти.

Ми дуже багато разів звертались у міністерства, в Уряд, до керівництва держави. На жаль, ми не отримали позитивного відгуку.

Щодо замірів, регулярно відбуваються заміри води, повітря. Жодних перевищень норм не встановлено».

Своєю чергою, начальник юридичного управління ЛМР розповіла Гелена Пайонкевич зазначила:

«Пропонуємо підтримати декілька звернень. В першу чергу, звернення до прем’єр-міністра України, до міністра оборони України та до Президента України щодо надання згоди на вилучення з території Яворівського військового полігону земельної ділянки орієнтовною площею 50 га.

Це є землі міністерства оборони України і у відповідності до законодавства України, передбачена спеціальна процедура вилучення і передачі цих земель. Необхідно буде вчинити ряд юридично значущих дій.

Також ми підготували звернення до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та прем’єр-міністра України щодо сприяння участі Львівської міської ради у рамковій програмі розвитку муніципальної інфраструктури Європейського інвестиційного банку. Сьогодні у порядку денному є рішення сесії міської ради.

Просимо також проголосувати звернення щодо підтримки цього проекту. Останнє звернення – це питання врегулювання поводження з твердими побутовими відходами в Україні, без яких у повній мірі не можливе завершення реалізації цих проектів. Це звернення до Голови Верховної Ради України та прем’єр-міністра України щодо затвердження формування тарифу на переробку твердих побутових відходів, але станом на сьогодні в Україні цей тариф ще не є затверджений, а також розробка національної стратегії поводження з відходами в Україні».

Натомість міський голова Андрій Садовий розповів: «Звернень я написав дуже багато. Я отримую листи, де вказуються умовні ділянки. Керівники населених пунктів, на території яких планується розміщення комплексів, не володіють цим питанням. Це проблема, яку треба вирішувати спільною. У нас були спільні засідання сесії міської та обласної рад. Обласна влада брала на себе зобов’язання знайти ділянку. Нічого зроблено не було. Пропозиція по Яворівському полігону була перший раз озвучена на сесії обласної ради головою комісії по екології. Ця пропозиція мала шанс бути підтриманою, але виникло питання, що це може зашкодити співпраці з НАТО»,.

Ірина Маруняк уточнила: «Вартість однієї машини, яка вивозиться до Києва, це 15 тисяч гривень з ПДВ. Це машина на 20 тонн».

Андрій Садовий розповів також: «Ми спочатку почали вивозити в Луцьк. Нам заблокували. Ми почали вивозити у Житомир. Там теж заблокували. Ми возили на невеликі полігони в межах Франківської області, керівника викликали в СБУ. Думаю, ми врегулюємо це питання в межах області. Ми дали гарантію, що ми такий самий об’єм відходів потім заберемо назад. Ми готові компенсовувати населеним пунктам кошти на вирішення соціально-побутових проблем. Я категоричний противник сьогодні змінювати тариф. Ця ситуація є надзвичайна».

Начальник управління житлового господарства Юрій Голець додав: «Озера гудронів знаходяться на території Грибовицької сільської ради. Львівська міська рада стосунку до гудронів не має. Ми вживали заходи, інформували Жовківську поліцію про те, що там перебувають невідомі особи, є відповідні звернення ЛКП «Збиранка».

Голова Сихівської районної адміністрації Ірина Маруняк додала: «Зараз ведуться слідчі дії, проводяться експертизи. Якщо говорити про те, як тліло сміттєзвалище у попередні періоди і роки, і як воно зараз горіло, то це дає можливість робити висновок, що ймовірно це був підпал. Сміттєзвалище горіло, було відкрите полум’я.

Щодо вивезення сміття до Києва – це є певні витрати, але вони не будуть лягати на плечі мешканців. Тарифи для мешканців підвищуватись не будуть. Вартість 20-тонної машини туди і назад – це 15 тисяч гривень. Якби мери міст Львівської області давали погодження і громади, щоб ми вивозили сміття за 50-60 кілометрів від Львова, вивозили б ближче. Іншого зараз виходу нема». 

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив також: «Те, що ми плануємо будувати у Львові, це мінімум 70% глибини переробки. Це на вторинне використання, а до 30% може йти на кінцеву утилізацію. Такі технології ми беремо за основу, коли говоримо про проект. Щодо потужностей – це орієнтовно 240 тисяч тонн на рік. Якщо область буде готова долучатись до проекту, можна збільшувати потужності. Це лише питання ціни».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів