Покаяння блудної жінки, задум зрадити Учителя. Сьогодні Велика середа Страсного тижня

14:53 1 травня 2024 р.

Фото до новини

У Велику Середу відбувається остання в році Літургія Передосвячених Дарів і після її закінчення останній раз читається молитва преподобного Єфрема Сирина. Останній раз у цей день читаються і кафізми — до вечора Світлої суботи.

Про це повідомляє РІСУ, пише DailyLviv.com.

У Велику Середу дві події згадуються і наповнюють цього дня зміст богослужбових текстів: покаяння блудної жінки, яка злила миро на ноги Господа, і задум злочестивого Юди зрадити свого Учителя.ф

Відтак зароджуються наміри вбити Христа і в Його недругів. Перед нами невидимо постає і приготовляється Голгофа: посередині Христос – безвинна жертва; біля ніг Його – блудниця, що кається і отримує відпущення гріхів, подібно до благорозумного розбійника. Вона плаче біля ніг Господа, Який простив її, а Юда задумує нечестиве видання на смерть свого Викупителя.

Читайте також: У Великий четвер Блаженніший Святослав зʼєднає новоосвячене миро з миром часів Другої світової війни

«Велика середа — день, коли ми згадуємо блудницю, яка дорогоцінним миром намастила Господеві голову і ноги. Ця євангельська історія розповідає нам про грішника, який може зі своєї гріховності вийти дуже щедро – не просто покаятися, але зробити величний акт любові супроти того, хто прощає гріхи… Христос каже нам, що людина у своїх виявах любові може поводитися не так, як від неї очікують усі довкола. Її вияв любові є лише її власний, а не довколишніх людей. І ніякі бажання зробити цей світ кращим, не можуть зробити любов залежною від цих намагань. Марія помазує голову Христа не тому, що вона мусить це зробити, а тому, що вона хоче це зробити. Тож, маємо підтримати людей у їхньому бажанні здійснити для Господа той вимір любові, якого вони потребують», – розповідає о. Василь Рудейко, доцент кафедри літургійних наук Філософсько-богословського факультету УКУ, заступник голови Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

Читайте також: Розклад Великодніх богослужінь у катедральних храмах Львова

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів