Мешканці Борислава на Львівщині прогнали керівників міста (оновлено)

15:56 3 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

Контрольно-ревізійне управління виявило чимало порушень у діяльності «Бориславводоканалу», тож тепер справою займаються правоохоронці.

Громада Борислава у співпраці зі Львівською обласною державною адміністрацією домоглася відставки місцевої влади, через бездіяльність якої місто вже вкотре залишилось без води. У вівторок, 2 червня, депутати Бориславської міської ради проголосували за відставку мера Володимира Фірмана, а також дострокове припинення повноважень виконавчого комітету міськради.

Такого результату вдалось досягнути й завдяки попереджувальній акції протесту, на яку вийшли місцеві жителі, вимагаючи вирішити питання з водопостачанням, що вкотре відімкнули через борги «Бориславводоканалу». Окрім цього, підрозділи обласної Держфінінспекції завершили перевірку у комунальному підприємстві «Бориславводоканал».

Зокрема, було виявлено чимало порушень, які свідчать про неналежне здійснення господарської діяльності на підприємстві. Результати цієї ревізії Львівська облдержадміністрація скерувала у правоохоронні органи для відповідного реагування.

Заступник голови ОДА Ірина Гримак розповіла: «Ми зустрічались з керівництвом Борислава та пропонували чіткий графік погашення заборгованості, щоб врегулювати ситуацію та забезпечити стабільне водопостачання. Проте реакції не було. Тому сьогодні справою займаються правоохоронці. Ймовірно, що також будуть порушені й кримінальні справи».

Від початку року у Бориславі і селищі Східниця вже кілька разів припиняли подавати воду терміном від тижня і понад місяць. За словами місцевих мешканців, відімкнення водопостачання за цей рік трапилось вже вшосте.

Про це повідомили сьогодні, 3 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі облдержадміністрації обласної державної адміністрації. Натомість на «Радіо Свобода» розповіли в середу:

«Сотні мешканців 35-тисячного Борислава перекрили 2 червня майже усі дороги в цьому місті на Львівщині, вимагаючи відновити їм подачу води у помешкання й створити слідчу комісію щодо діяльності «Бориславводоканалу», контрольно-ревізійне управління вже виявило чимало порушень. Планували акцію на годину, а протестували увесь день, зізнаються, що з відчаю, щоб бодай хтось на їхню проблему звернув увагу.

Навесні у людей не було води у помешканнях більше місяця, зараз уже десятий день носять відра і каністри з водою на поверхи висотних будинків. Від початку року вже вшосте припиняють водопостачання. Люди обурюються:

– Ми хочемо сказати, що відключати воду неприпустимо, починаючи від лютого. За це треба відповідати. Ми вже піднімали це питання на всіх рівнях і не бачимо, де цю правду можна знайти.

– Всі ці процеси, які відбуваються у місті, коли все гірше з водою, люди роблять собі такі висновки, що це зумисно хочуть довести ситуацію до продажу водоканалу. У нас половина депутатів не приходить на засідання.

– У Східницьких водомережах найбільше втрати води. Треба виявити ті врізки, але без допомоги влади ми самі це не вирішимо. Є сили, які хочуть приватизувати «Бориславводоканал», і ці сили впливають на ситуацію, на депутатський корпус, на правоохоронні органи, які б мали виявити ті незаконні врізки.

– Всі депутати винні, виконавчий комітет, всі чиновники при владі і водоканал. Чиновники зі Східниці, які крадуть воду у нас і не платять за це. А депутати нічого не роблять або гроші беруть, і це – корупція, або бояться говорити. Труба йде через Східницю, вони врізки собі зробили і в десять разів більше використовують води, – розповіли мешканці Борислава Радіо Свобода.

У міській раді і на водоканалі постійно людям пояснюють, що причиною неналежного водопостачання є застаріле обладнання на водозаборі, яке слід замінити, а місто не має грошей. До того ж, «Обленерго» відмикає «Бориславводоканал» від електропостачання через борги.

Терпіння людей мало межі й у вівторок пізно увечері відбулась позачергова сесія, на якій депутати відправили у відставку міського голову Володимира Фірмана, його заступників і виконком. Також вимагали скласти повноваження увесь депутатський корпус через бездіяльність. Але обранці на цей крок не пішли.

Тим часом Контрольно-ревізійне управління у Львівській області перевірило діяльність «Бориславводоканалу» і виявило там численні порушення. Матеріали Львівська обласна державна адміністрація скерувала правоохоронцям.

Заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак розповіла кореспонденту «Радіо Свобода», що ситуацію, яка склалась у місті можна вирішити, але на те не було ані волі, ані бажання міських чиновників Борислава, зокрема і міського голови. Ірина Гримак також повідомила:

«Необхідно, щоб припинила роботу ліквідаційна комісія, створена у 2012 році на базі комунального підприємства «Бориславводоканал», де майже 20 осіб. А оскільки водоканал перебуває у стадії ліквідації, то мало створитись нове підприємство, держава не може інвестувати у нього, щоб перекрити борги.

Ліквідаційну комісію утворили у міській раді з метою, щоб уникнути, а радше обманути, кредиторів, тих, хто надає послуги водоканалу. Ліквідували б комісію, можна було б претендувати на кошти Європейського банку, як це зроблено у Львові.

Ми зустрічались з мером і секретарем ради, пропонували графік відтермінування боргу, але нічого з того. Борг зростає водоканалу, люди послуги не отримують, ліквідаційна комісія працює і отримують зарплату працівники».

Ситуацію в Бориславі обласні чиновники оцінюють як надзвичайну, оскільки міська влада ухиляється від виконання своїх обов’язків, а це становить небезпеку для життя бориславчан. Тому справою зацікавилась СБУ.

Водночас, правоохоронці розслідують результати перевірки КРУ і ймовірно, що будуть порушені кримінальні справи. Мешканців не задовольнила відставка керівників міста, бо від цього у їхніх помешканнях вода з кранів не потекла. Люди домагатимуться вирішення проблеми з водопостачанням у Бориславі.

Про це повідомили сьогодні, 3 червня, на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів