Майданівці-львів’яни розпочали реалізацію проекту «Допомога своїм» (відео)

14:00 21 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: afishalviv.net

Його мета – посприяти побратимам у працевлаштуванні й навчанні.


Відео: zik.ua

У Львові запустили проект під назвою «Допомога своїм», мета якого – підтримка учасників Євромайдану. Ініціатор програми – об’єднання «Громадська варта».

Його представники мають намір скласти своєрідну мапу потреб активістів-майданівців і посприяти, наприклад, у їхньому працевлаштуванні чи навчанні. У «Громадській варті» вважають, що нова влада про героїв Майдану забула.

Коли мешканець Львівщини Роман Альфавіцький почув про побиття студентів у Києві 30 листопада, то одразу ж вирушив у Київ і відтоді весь час був на Майдані. Чоловік забув про заробляння грошей для родини за кордоном, хоч до цього двічі по чотири місяці працював на будівництві у Росії. 

Роман Альфавіцький розповідає: «Після повернення з Майдану я залишився без роботи. А нема роботи – нема грошей і нема життя. Жінка теж без роботи, і як жити? З тисячі населення великого села 30-40 чоловіків були на заробітках у Росії, у Самборі ще більше, їздили у Сибір видобувати газ. Не знаю, як зараз житимуть і виживатимуть ці всі люди. Крім мене, є багато тих, яким треба допомогти, люди їздили у Київ за свої гроші».

Роман сам-на сам зі своїми проблемами був недовго, бо місцевий підприємець Богдан Маслюк, теж активіст Майдану, запросив його на роботу. Підприємець наголошує6 «Є будівництво і є потреба у працівниках, тому ти братимеш таких людей, яких знаєш. Майданівці – патріоти, які готові покласти своє життя на свою країну, але у них є проблема – вони не мають за що жити. Влада не вирішує їхні проблеми. Тому, якщо є можливість, то треба йти на зустріч тим людям, бодай на короткий період дати їм засоби на життя. Я ставлю себе на їхнє місце і, беручи на роботу, надаю перевагу майданівцям».

Багатьох людей на Львівщині було звільнено з роботи за те, що вони поїхали на протест у Київ, частину скоротили. Багато українських будівельників, які були на Майдані, працювали у Росії, бо цей ринок потребував робочої сили найбільше. Нині заробітчанство у Росії для українців припинилось. 

«Допомога своїм» запрацює в інших регіонах    

Громадські активісти у Львові вирішили започаткували проект «Допомога своїм», щоб підтримати середовище людей, які були з ними на Майдані. У рамках проекту його ініціатори їздитимуть містами та селами області і складуть своєрідну мапу людей і родин Майдану, зберуть інформацію про їхні потреби, сприятимуть не лише у працевлаштуванні і навчанні, але й залучатимуть до соціальної роботи і волонтерства. 

Важливо, каже один з ініціаторів проекту Ігор Ожиївський, щоб ці люди не залишались наодинці зі своїми емоціями і проблемами. Він також конкретизує: «Ми не хочемо перебирати на себе функції держави, але уряд, який прийшов до влади завдяки тим людям, які стояли на Майдані, які відстоювали цінності, забув про них. Зараз вони не можуть знайти роботу, перекваліфікуватись. Нашим завданням є звести тих людей, які потребують роботу і тих підприємців, хто може їм запропонувати працю. Важливо привернути увагу до проблеми. Такі проекти запрацюють на Тернопільщині та Івано-Франківщині. Ми нагадуватимемо владі, що вона зобов’язана дбати про людей».

Особливо увагу приділятимуть майданівцям, які отримали травми під час подій у Києві. Частина з них не може займатись своєю попередньою професійною діяльності, хтось втратив працездатність, а тому такі люди потребують, як підтримки, так і допомоги щодо перекваліфікації.

Люди, котрі вистояли на Майдані, мають великий потенціал, високий рівень моралі і порядності, але, як виявилось, залишились поза увагою нинішньої влади і не є затребувані, опинились поза суспільством, а частина замкнулась у чотирьох стінах. Про це розповідає сьогодні, 21 квітня, журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів