Львів’янам повернули озеро, загарбане власниками елітних маєтків (відео, оновлено)

22:44 28 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Активісти пояснили, що вони надто довго чекали відновлення доступу до водойми, відтак терпець їм увірвався.

Кількадесят львів'ян зі сокирами й молотами знесли огорожі довкола підміського озера Задорожнє. Берег водойми став гарним місцем для елітних маєтків із чудовим виглядом з вікон та власним пляжем.

Активісти кажуть, що довго чекали, допоки їм повернуть доступ до озерця, яке в народі тут називають «Байкалом», але терпець увірвався. Прозора вода, пісок і добра нагода порибалити, але через елітні забудови вільного доступу до озера залишається все менше. 

На акцію протесту зібралися кілька десятків незгодних. До них приїхав і губернатор Львівщини Олег Синютка, який пообіцяв, що за три тижні цих парканів на березі вже не буде, після чого поїхав геть.

Люди нарікали, що чекати не збираються, і самі взялися до роботи.  За кілька годин десятки метрів пляжу стали вільними.

На розлючених господарів прилеглих садиб протестувальники уваги не звертали. Встояти перед народним гнівом не зміг навіть височезний у дві цеглини паркан.

За якийсь час у стіні пробили діру і активісти опинилися на елітному пляжі. Господарів вдома не було, міліції навколо також.

Про це повідомили сьогодні, 28 серпня, в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1», де також нагадали:  «Одесі на пляжі знесли паркан навколо хоромів місцевого олігарха. Активісти з губернатором Михеїлом Саакашвілі розібрали паркан на Одеському пляжі в районі Дачі Ковалевського. Там вони виявили розкішний палац із статуями в античному стилі, басейнами, майданчиками для барбекю і причалами для яхт».

Своєю чергою, на «Радіо Свобода» розповіли сьогодні, 28 серпня:

«Допоки силовики з’ясовують, хто забудовує берег озера «Задорожнє», що у Миколаївському районі Львівської області, а влада дала два тижні на те, щоб власники дач і підприємці прибрали паркани у прибережній зоні, активісти взяли у руки сокири, лопати і знесли частину огорож. З однієї частини озера – приватні будинки і закритий прохід до нього. З іншої– підприємці облаштували платні пляжі, вхід коштує 10 гривень. 

За парканами активно ведеться будівництво, зокрема й готелів. Підприємливі люди наввипередки стараються навічно закріпитись на березі озера. А те, що діється за огорожею, нікого не цікавить.

Цим підприємцям обласна влада наказала скасувати платний вхід, а гроші дозволила заробляти з послуг і речей, які надають відвідувачам. Складніша проблема з групою власників дач – а це, за словами активістів, нинішні і колишні прокурори, міліціонери, судді, політики, чиновники, які загородили доступ до озера. Бо ж люди, навіть ті, які теж мають дачі, але далі від водойми, не можуть підійти до озера. Ось, що вони розповідають:

– Нас на пляжі може бути і до тисячі людей, а поруч, за парканом, засмагають двоє осіб.

– Було таке, що на нас випускали собак.

– Де великі будинки, то там охорона є.

– Платний вхід з того боку, а тут – ні. Вони не пускають. Кажуть: загороджу і ніхто не пройде.

– Багачі позагороджували собі – такого раніше не було.

– Вони зовсім не зважають на нас, кажуть, що постріляють нас.

– Вони кажуть, що ми – бидло.

Місцеві мешканці допомагали громадським активістам Львівщини зносити паркани, які обмежують їм доступ до води. Для того, щоб звалити міцну цегляну стіну (за словами активістів, це – маєтки одного з народних депутатів від «Опозиційного блоку»), довелось скористатись машиною. І таки завалили велику частину загородження.

Активістка Наталя Шелестак наголосила: «Ми говорили з місцевою владою і нам підтвердили, що жодних дозволів немає на перекриття території. Є чинне законодавство, що не можна у зоні 509 метрів від озера встановлювати загородження. Ми вирішили владі допомогти знести паркани, вирішили допомогти владі. Є порушення закону і ми його припиняємо». 

Голови дачних кооперативів зізнались, що не можуть самі навести лад довкола озера, бо за парканами живуть «круті». Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка побував на території довкола озера, але не поставився прихильно до того, що активісти пішли зносити загородження. Він дав головам кооперативів і місцевій владі Миколаївщини два тижні на те, щоб навести лад на березі водойми.

Олег Синютка наголосив: «Ми поцікавились компаніями, які тут ведуть діяльність. Ми ознайомилися з тієї схемою. Вона є незаконною. Тому ми ухвалили рішення – все привести до чинного законодавства. Через два тижні все має бути розгороджено».

Львівська обласна прокуратура підтвердила, що у межах прибережної зони земельні ділянки зайняли самовільно і будівництво, яке вели там, є незаконним. Прокуратура заявила, що Миколаївська районна адміністрація самоусунулась від наведення ладу на озері.

Якщо до 10 вересня не будуть демонтовані всі загородження у прибережній смузі, то чиновники обласної адміністрації приїдуть із технікою і знесуть всі паркани, які встановлені незаконно. А ще, як запевнив очільник області, підприємці у цьому відпочинковому місці вестимуть цивілізований бізнес.

Втім громадські активісти вирішили не чекати два тижні, а продемонстрували, що самі здатні знести кілька незаконних загороджень. А ті особи, які встановили паркани, обурювались.

Володимир, який назвався другом орендаря однієї з прибережних смуг, запевнив: «50-метрова смуга, яку взяли в оренду в Миколаївської районної адміністрації. Ми платимо оренду. Звідси вивезли за один раз десять КамАЗів сміття. Я сумніваюсь, що ті активісти будуть прибирати прибережну смугу від сміття, яке залишають люди, коли ці паркани приберуть. Розумію, що вибори наближаються і треба пропіаритись на такій акції».

10 вересня не лише влада, але й громадські активісти приїдуть перевірити, чи звільнено прибережну зону на озері від огорож. Про це повідомили сьогодні, 28 серпня, на «Радіо Свобода». Натомість у київському часописі «День» розповіли в п’ятницю:

«Львівські активісти здійснили «парканну люстрацію». Ідеться про повалення огорож, що перешкоджають вільному доступу до озера Задорожнє – неподалік села Гонятичі Миколаївського району.

Водойму, до слова, називають львівським Байкалом. Питання законності встановлення парканів приватними власниками спецкомісія вивчає вже кілька місяців. Після звернення громадських активістів до голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки щодо приведення у відповідність до чинного законодавства та надання вільного доступу громадянам до водойми, керівник ЛОДА підписав доручення Миколаївській РДА звернутися до власників огорож з вимогою забезпечити безперешкодний доступ до 27 серпня 2015 року.

Учора для з’ясування ситуації на місці до Задорожнього приїхали голова ЛОДА Олег Синютка, начальник обласної міліції  МВС Дмитро Загарія та прокурор Львівської області  Роман Федик. З ними – журналісти та активісти громадських організацій «Рабів до раю не пускають», «Варта 1», «Варта 700», «Народна Самооборона», «Пріоритет права», «Самооборона львівського Євромайдану»,  «Розвиток громади»,  «Економічний бойкотний рух», «Патріот»...

Губернатор пообіцяв, що до 10 вересня вся територія буде очищена від незаконних огорож на відстані 50 метрів до водойми, і поїхав. Тим часом громадські активісти вирішили пришвидшити процес і демонтували паркани.

Керівник організації «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський. потлумачив дії активістів так: «На всі закиди про вандалізм  хочемо нагадати, що ми всього лиш виконували Закон України, який говорить про те, що 50 метрів до води має бути у вільному доступі будь-якого громадянина України».

Залишається додати, що «парканну люстрацію» на Задорожньому учора проводив і народний депутат Володимир Парасюк».

Про це повідомили сьогодні, 28 серпня, в київському часописі «День».

Як інформував «ЩЛ», львівські активісти зруйнували незаконно встановлені загорожі біля озера Задорожне.

Ремарка «ЩЛ»: Володимира Парасюка до Верховної Ради, зокрема, й для того, обирали, аби він не займався тим, для чого й громадських активістів, слава Богу, вистачає, а ЗАКОН про те, щоб соратники Януковича не окуповували озер в Україні, ініціював та прийняв. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів