Львівські активісти зруйнували незаконно встановлені загорожі біля озера Задорожне (оновлено, відео)

23:22 27 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Олега Радика в «Facebook», де він написав: «Як твердять місцеві, це паркан генерала від митниці Тараса Козака»

Невідомі, які встановили загорожі навколо озера, регулярно погрожували місцевим жителям розправою, зокрема обіцяють нацькувати на них собак.

Навколо озера Задорожнє за 30 кілометрів від Львова знесли бетонні огорожі, які перешкоджали доступу людей до водойми. Як передає позаштатний кореспондент «ВВС Україна», львівський губернатор Олег Синютка домовився з громадськими активістами про цю акцію ще місяць тому. Проте після розмови з орендаторами земель біля озера у четвер він попросив зачекати ще два тижні, аби загорожі могли розібрати.

Втім активісти губернатора не послухали і знесли паркани. «Вони мали місяць, щоб розібрати огорожі. Вони взагалі не мали права їх там ставити, бо згідно із законом у 50-ти метровій смузі біля берега не можна нічого такого будувати. Ще два тижні ми не терпітимемо», – розповіла керівниця ГО «ВАРТА 700» Наталія Шелестак.

Після цієї заяви Олег Синютка поїхав назад до Львова, заявивши, що не є «шоуменом», а як керівник області діятиме у межах законодавства. Він додав: «Я не розумію, кому зараз потрібен цей вандалізм». 

Про це повідомили сьогодні, 27 серпня, на сайті «BBC Україна». Натомість в в інформаційній агенції «Українські Новини» розповіли в четвер:

«Близько 200 осіб зруйнували незаконно встановлені огорожі біля озера Задорожне в Миколаївському районі Львівщини. Протестувати проти установки навколо нього парканів кількдесят активістів прибули близько 16:00 до озера зі Львова.

На місці події також був присутній голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. Він закликав не руйнувати паркани й дати час до 10 вересня власникам зборів демонтувати їх.

Також на місці присутній начальник Львівського обласного управління МВС Дмитро Загарія, проте він в дії активістів не втручався. А після того, як він покинув територію й до активістів приєдналися місцеві жителі, вони спільно почали руйнувати паркани.

Місцеві жителі повідомили, що невідомі, які встановили загорожі навколо озера, регулярно погрожують їм розправою, зокрема обіцяють нацькувати на них собак. Активісти стверджують, що паркани встановлені дуже близько до озера і перешкоджають проходу до нього».

Про це повідомили сьогодні, 27 серпня, в інформаційній агенції «Українські Новини». Натомість в інформаційній агенції «УНН» розповіли в четвер:

«Львівські активісти без спеціальної техніки завалили огорожу навколо озера «Задорожнє», – передає кореспондент «УНН». За словами кореспондента, на озері також перебував і голова ЛОДА Олег Синютка.

Очільник Львівщини намагався відмовити активістів валити незаконний паркан на озері Задорожньому. Олег Синютка відзначив, що він буде діяти згідно чинного законодавства, і тому не готовий до таких радикальних діянь.

«Кожна людина матиме вільний доступ до озера. До 10 вересня у 50-метровій зоні мають бути демонтовані паркани», — пообіцяв чиновник.

Однак активісти проігнорували заклики Олега Синютки і почали зносити загородження. В інспектуванні території навколо озера також брали участь очільник львівської міліції Дмитро Загарія, прокурор Львівщини Роман Федик, народні депутати Володимир Парасюк та Андріан Колобов.

Активісти знесли частину огорожі. За подіями на озері спостерігали також і місцеві жителі. Одні з них підтримували таку акцію, інші називали такі дії вандалізмом. До акції також долучились ГФ «Рабів до раю не пускають», «Варта 700», «Варта1», «Народна самооборона Львівщини», «Самооборона Львівського Євромайдану» та »Економічний бойкотни рух».

Про це повідомили сьогодні, 27 серпня, в інформаційній агенції «УНН».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів