«Львівтеплоенерго» запевняє, що опалення подорожчало через похолодання

15:10 18 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: vechor.ru

Начальник відділу обліку і збуту теплової енергії ЛМКП «Львівтеплоенерго» Галина Пакулець повідомила в четвер: «Якщо надворі було холодно і будинок спожив більше теплової енергії і ціна за один квадратний метр опалювальної площі стає більшою за 12,85 гривні, то різницю в ціні мешканець оплачує самостійно».

«У січні за один квадратний метр опалювальної площі було нараховано 13,64 гривні – на 1,12 грн більше, аніж затверджено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«Теплопостачальні підприємства Львова – ЛМКП «Львівтеплоенерго» та ЛКП «Залізничнетеплоенерго» – здійснюють нарахування за послуги з теплопостачання, відповідно до чинних тарифів, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та нормативних документів, в яких прописана процедура проведення нарахувань за теплопостачання», – запевнили сьогодні, 18 лютого, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, де також стверджують:

«Як пояснила начальник відділу обліку і збуту теплової енергії ЛМКП «Львівтеплоенерго» Галина Пакулець, збільшення нарахування за оплату послуг з теплопостачання у січні 2016 року, в порівнянні з груднем 2015 року, мають такі причини:

«Відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №1171 від 31 березня 2015 року, з 8 травня 2015 року зріс суттєво тариф на послуги з централізованого опалення. Відтак, з травня 2015 року вартість 1 Гкал становить 572, а було – 277,85 гривень. Оскільки тариф зріс після закінчення опалювального сезону, а жовтень, листопад, грудень 2015 року були теплими, то не було відчутно суттєвого збільшення тарифу. 

Середня температура зовнішнього повітря в грудні 2015 року становила +2,70С, середня температура в січні 2016 року – -3,90С. Відповідно, будинки більше спожили теплової енергії на обігрів. Приблизно 90% будинків у Львові, які отримують послуги з централізованого опалення, обладнані лічильниками, відповідно, нарахування проведені за показами теплових лічильників. Тобто, скільки будинок спожив, стільки виставлено мешканцям до оплати.

Зі січня 2016 року в будинках, де є загально-будинковий лічильник і частина квартир має квартирні лічильники на тепло, мешканцям нараховано до оплати опалення місць загального користування. Нарахування за місця загального користування, а це і сходові клітки, і ліфтові шахти, і сміттєпроводи, і стояки, по яких проходять внутрішні комунікації, а також в кожному будинку є втрати у внутрішньо будинкових розподільчих мережах, здійснено всім мешканцям таких будинків, пропорційно до площі квартири.

Раніше оплата за обігрів місць загально користування розподілялася лише між окремими квартирами, мешканці яких з  тих чи інших причин не встановили собі квартирних лічильників. А зі січня, відповідно до методики, затвердженої КМУ, проведено розподіл витрат за опалення місць загального користування між усіма квартирами.

Бо витрати на опалення місць загального користування мають нести солідарно всі мешканці, які проживають в даному будинку. На обслуговуванні ЛМКП «Львівтеплоенерго» є близько 40 будинків, які мають квартирні лічильники».

Для будинків, де немає будинкових приладів теплової енергії, є затверджений Нацкомісією тариф у розмірі 12,52 гривні за один квадратний метр опалювальної площі. Однак, прийнято зміни до постанови №650, згідно з якою мешканцям таких будинків або проводять донарахування, або проводять коригування в сторону зменшення нарахувань, залежно від температури зовнішнього повітря.

Ця постанова №1037 вступила в дію 19 грудня 2015 року і ми проводимо нарахування відповідно до неї. В грудні це були зменшені нарахування. А в січні ми провели донарахування, оскільки температура зовнішнього повітря була значно нижча, ніж та, яка закладена в тарифі 12,52 гривень. Таким чином, тариф за січень склав 13,64 гривні за один квадратний метр опалювальної площі, тобто, на 1,12 гривень більше, ніж затверджено Нацкомісією».

Мешканці, які мають пільгу на оплату теплопостачання, слід пам’ятати, що ця пільга покриває лише 12,85 гривень вартості оплати за один квадратний метр опалювальної площі. Якщо надворі було холодно і будинок спожив більше теплової енергії і ціна за один квадратний метр опалювальної площі стає більшою за 12,85 гривні, то різницю в ціні мешканець оплачує самостійно».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів