Львівське облуправління ДСНС закликає оминати невідомі й непридатні для відпочинку водойми

17:20 5 червня 2019 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com/MNSLVIV

Спекотна погода спонукає населення шукати свою зону комфорту поблизу водойм. Аби такий відпочинок був безпечним рятувальники Львівщини здійснюють ряд профілактичних заходів по запобіганню загибелі та травмуванню людей на водних об’єктах під час відпочинкового сезону.

Про це повідомили в середу, 5 червня, в прес-службі Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Львівській області, де також розповіли: «Упродовж червня на Львівщині тривають перевірки органів місцевого самоврядування, на території яких розміщені водні об’єкти, призначені для відпочинку людей. Адже керівники територіальних громад спільно із власниками водойм відповідають за створення безпечних умов відпочинку населення».

«Перевірки проводять згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України №1076-р «Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту на 2019 рік» від 27 грудня 2018 року та вказівки ДСНС України №02-6606/262 «Про здійснення перевірок місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо стану готовності місць масового відпочинку населення на водних об’єктах» від 6 квітня 2019 року. Органи місцевої влади та місцевого самоврядування визначають місця масового відпочинку на воді, перелік яких затверджується рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Загалом цього річ було визначено 40 об’єктів масового відпочинку на воді, з них 24 пляжі та 16 місць для спортивного та любительського вилову риби», – поінформували також в обласному управлінні ДСНС.

«Фахівці відділу техногенної безпеки ГУ ДСНС Львівщини зосереджують під час перевірок увагу на наявності облаштованих пляжів на території водойм, присутності професійних рятувальних постів тощо. Суб’єкти господарювання, які надають послуги з організації відпочинку людей на водних об’єктах, мають забезпечити проведення водолазного обстеження підводної частини акваторії пляжу, створити рятувальні пости, які укомплектовані підготовленим персоналом та необхідним обладнанням й інвентарем, заключити угоди на обслуговування аварійно-рятувальною службою», – розповіли також в обласному управлінні ДСНС.

«Крім того, на території пляжів встановлюються стенди, на яких має бути розміщено інформацію про глибину і площу водного об’єкта, нахил берегів і ширину мілководдя, температуру та якість води, рівень благоустрою пляжів. Особливу увагу рятувальники звертають на умови для відпочинку дітей», – повідомили також в обласному управлінні ДСНС.

«Аби малеча могла безпечно відпочити, дно акваторії об’єкта відпочинку повинно мати пологий нахил до глибини 1,5 метра, бути без ям, обривів і небезпечних предметів. У місці для купання не повинно бути виходу ґрунтових вод, джерел забруднення води, вирів тощо. Під час проведення купання дітей керівництво пляжу зобов’язане забезпечити присутність медичного працівника з набором медичних препаратів для надання першої невідкладної медичної допомоги», – порадили в обласному управлінні ДСНС.

В обласному управлінні ДСНС наголосили на важливості розміщення заборонних та попереджувальних знаків: «Згідно вимог чинного законодавства, керівництво об’єкту повинно позначати межу запливу на акваторії водного об’єкту буями помаранчевого або червоного кольору, на відстані до 50 метрів від берега, не далі лінії глибини 1,5-1,75 метра. У місцях заборонених для купання необхідно встановити щити з написами «Купатися заборонено!», а небезпечні для купання місця позначити буями з написами «Небезпечно».

Як інформував «ЩЛ», 13 людей загинули у водоймах на Львівщині.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів