Львівська міськрада та Держенергонагляд закликають економити струм

09:25 26 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: portalnews24.com

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 26 грудня, «Щоденному Львову»: «Зважаючи на ситуацію, яка склалася в енергетичній системі країни, Львівська міська рада закликає мешканців економно використовувати електричну енергію».

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 26 грудня, «Щоденному Львову»: «Зважаючи на ситуацію, яка склалася в енергетичній системі країни, Львівська міська рада закликає мешканців економно використовувати електричну енергію. Зокрема, мешканців просять не вмикати без зайвої потреби енергоємні побутові прилади та раціонально використовувати електроенергію в своїх домівках». 

Своєю чергою, у відділ корпоративних зв’язків ПАТ «Львівобленерго» опублікуваливчора, 25 грудня, «Звернення Держенергонагляду до споживачів», у якому йдеться:

«Електроенергетика  – базова галузь економіки України. Електрична енергія, або електроенергія  – це вид енергії, який завдяки зручній технології виробництва, розподілу і споживання займає чільне місце серед інших видів енергії, що їх споживає людство. 

Виробництво, передача та споживання електроенергії  – процес,  пов’язаний у єдиному часі, в якому одночасно приймають участь усі суб’єкти: від видобутку палива для виробництва електроенергії до споживача електроенергії. Все це разом є Об’єднаною енергетичною системою України, до складу якої входить: генерація (виробники електроенергії), оператор енергосистеми (ДП НЕК «Укренерго»), енергопередавальні організації (обленерго), які передають електричну енергію локальними електромережами за регульованим тарифом та надають послуги електропостачання споживачам.   

Усі вони об’єднані лініями електропередачі різних класів напруги і від дій кожного з них залежить цілісність та збалансованість роботи Об’єднаної енергосистеми України, яка є основою та запорукою життєзабезпечення, енергобезпеки та незалежності держави.

ДП НЕК «Укренерго» здійснює централізоване оперативно-технологічне управління Об'єднаною енергетичною системою України, тим самим забезпечує її цілісність, баланс виробництва і споживання електроенергії в країні, запобігає порушенням режимів та аваріям системного значення.

Причинами розбалансованості роботи енергосистеми є різке збільшення навантаження (збільшення потужності споживання); відключення енергоблоків внаслідок аварій та дефіциту палива; стихійні явища; аварійні відключення ліній електропередач, трансформаторних підстанцій. Теперішня ситуація з електропостачанням виникла внаслідок дефіциту палива та гідроресурсів, що є загрозою порушення балансу в Об`єднаній енергетичній системі України.

За інформацією ДП НЕК «Укренерго», дисбаланс між виробництвом і споживанням електроенергії утворився внаслідок аварійних ремонтів 27 потужних енергогенеруючих одиниць на електростанціях генеруючих компаній, які не входять до складу НЕК «Укренерго», низьких запасів вугілля на складах теплоелектростанцій, а також через недостатність гідроресурсів на ГЕС. Унаслідок цього згідно з «Інструкцією про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання», ДП НЕК «Укренерго» застосувало комплекс заходів з обмеження та аварійного відключення споживачів електричної енергії. 

Задля забезпечення надійної роботи в умовах дефіциту балансу між споживанням і виробництвом електроенергії, інспекція Держенергонагляду в Львівській області звертається до суб’єктів господарювання та побутових споживачів із зрозумінням віднестись до кризової ситуації  в енергосистемі України та раціонально використовувати електричну енергію. За таких умов слід обмежувати одночасне використання потужних електроприладів у години пікових навантажень: вранці з 08:00 до 11:00 години та ввечері з 16:30 до 22:00 години.

На даний час Львівській області доведений ліміт потужності в обсязі 797 МВт. У вечірні години пікові навантаження перевищують вказаний ліміт на 33 МВт, що негативно впливає на роботу електромереж Львівщини, які є невід’ємною частиною Об’єднаної енергосистеми України.  

Перевищення ліміту споживання говорить про необхідність для кожного споживача  контролювати використання електричної енергії та раціонально розприділити споживання протягом доби. Наприклад, якщо б кожна сім'я у Львівській області обмежила споживання електроенергії  хоча б на 1 кВт у години максимальних навантажень, а також відмовилася б від одночасного використання енергоємних побутових електроприладів, це був би її вагомий внесок у збереження цілісності Об’єднаної енергосистеми України.

Інспекцією Держенергонагляду у Львівській області проводиться контроль за дотриманням електропостачальними організаціями доведених граничних рівнів споживання електричної енергії та потужності в години ранкового та вечірнього максимумів енергосистеми. Організовано чергування керівників інспекції для контролю проходження вечірнього максимуму навантаження.

Інспекція Держенергонагляду звертається до споживачів з розумінням віднестись до ситуації та всім разом зберегти тепло та затишок в наших оселях!». 

Про це повідомляється на сайті відділу корпоративних зв’язків ПАТ «Львівобленерго».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів