Львівська міськрада побачила, що Концерн РРТ, як кажуть віряни УГКЦ, грає дурня

17:46 23 червня 2021 р.

Фото до новини

У Митрополичих садах у радянський час була радіовежа, розміщена на трьох сотках землі. Її завданням було перешкоджати "західним радіоголосам". Вежу вже розібрали, а її обладнання забрати звідти забули.

Сьогодні на сайті Львівської міськради з'явилося роз'яснення Любомира Зубача, заступника міського голови з містобудування, щодо конфліктної ситуації у Митрополичих садах на вулиці Листопадового чину у Львові, пише DailyLviv.com.

«Вчора, біля церкви св. Юра ми мали можливість спостерігати незрозумілу ситуацію, наявність важкої військової техніки. Це питання доволі непросте і чутливе, адже стосується таких ключових інституцій як армія і церква. Однак, ми, як Львівська міська рада, вважаємо, що те, що вчора відбулося, є неприпустимим. Такі питання потрібно вирішувати за належної комунікації і з повагою до церкви, з повагою до тих рішень, які були прийняті Львівською міською радою, щодо затвердження земельної ділянки під Митрополичі сади за Українською греко-католицькою церквою, а також інших рішень, які стосуються відновлення Святоюрського комплексу як такого.

Тут також потрібно розуміти історичну ситуацію, яка є. Є собор св. Юра, за ним закріплена земельна ділянка більше одного гектара – це те, що стосується безпосередньо будівлі церкви. І так само є так звані нижні Митрополичі сади. Це та земельна ділянка, щодо якої було прийняте рішення міської ради, ще минулого року. Згідно з цим рішенням, близько двох гектарів землі було передано церкві. Однак на цій земельній ділянці є невеличкий клаптик – три сотки землі, де колись стояла радіовежа. На сьогодні вона демонтована – у свій час це було спільне рішення міста, держави і церкви. Там лише збереглося певне комунікаційне обладнання, а об’єктів нерухомого майна немає. Я не думаю, що з боку церкви є якісь перешкоди в обслуговуванні цього майна, та коли туди планує заїхати 7 великих військових машин, які можуть пошкодити територію, то це викликає несприйняття. Тому треба продовжувати роботу, щоб це обладнання, яке там було залишено, було звідси перенесено. І такі рішення були прийняті, їх просто треба виконувати. А прийняли таке рішення, ще коли приймали Програму відновлення Святоюрського комплексу.

Вважаємо, що тут потрібно відновити історичну справедливість, – це місце має бути місцем духовності, сили і рекреації, бути справжньою окрасою міста, зроблений красивий сад, а залишки обладнання з радянських часів – три вишки, які працювали проти України і проти церкви, треба забрати.

До слова, міський голова Андрій Садовий мав сьогодні розмову з Прем’єр-міністром України і поінформував його про цю ситуацію, і що вона не робить честі ні місту, ні країні. Була досягнута попередня домовленість про те, що буде продовжено рух в напрямку винесення цього телекомунікаційного обладнання на якусь іншу ділянку, місто готове запропонувати якусь альтернативу, а власне Митрополичим садам і Українській греко-католицькій церкві треба дати можливість зробити там красивий сад і працювати в межах тих планів, які маємо», - розповів Любомир Зубач, заступник міського голови з містобудування.

За його словами, земельна ділянка площею 2,1 га, де є нижні Митрополичі сади, є власністю міста, і передана у постійне користування УГКЦ.

Держспецзв'язок визнав, що судиться за Митрополичі сади УГКЦ і готує там базу для мультиплексу МХ-7

У Митрополичих садах перевіряли держспецзв'язок, - ЛОДА

У Львові вперше за 30 років Незалежності військова техніка вторглася на територію УГКЦ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів