Ліцензіати-перевізники вносять у систему Шлях своїх водіїв самі

20:19 14 вересня 2023 р.

Фото до новини

Офіційного «чорного списку» недобросовісних фондів та громадських організацій нема. Відомо лише, що Мінінфраструктури (тепер - Мінвідновлення) заблокувало доступ до кабінету ліцензіата для 10 перевізників.

Розслідування NGL.media про роботу системи "Шлях" у Львівській області мало також на меті вдосконалити її, пише Dailylviv.com.

Після регулярних скандалів через зловживання системою «Шлях» для виїзду ухилянтів уряд вирішив запровадити зміни до законодавства, напрацьовані з урахуванням думок обласних військових адміністрацій. Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач каже, що Львівська ОВА була активним учасником процесу і запровадила додаткові вимоги до заявників ще раніше.

«Ми, як міністерство, так само [як і ЛОВА] ввели обов’язковість електронного підпису. Дуже хочеться, щоб єдині правила були для всіх адміністрацій, тому що сьогодні, якщо одна обласна адміністрація просто введе якісь жорсткі правила, то деякі недоброчесні волонтери просто підуть в іншу адміністрацію, в яких таких правил нема, – каже Сергій Деркач. – Ми враховували всі коментарі та зауваження [від ОВА], і всі були дуже позитивно налаштовані, щоб посилити контроль. Говорили про електронний цифровий підпис, про конкретні строки розгляду заявок, не тільки про обґрунтування для виїзду, а й подання відповідних документів від набувачів цієї допомоги. Так само – з’єднання з базою даних митних декларацій, щоб в нас була інформація про ввезені вантажі. У нас були випадки, коли, на жаль, люди виїжджають на автомобілях, а приходили назад пішки – напевно, несучи гуманітарну допомогу в кишенях».

Крім того, проєкт документу від Мінінфраструктури передбачає, що вносити своїх водіїв до системи зможуть організації з досвідом, які вже працюють хоча б кілька місяців. Так само будуть конкретні строки розгляду їхніх заявок, аби зменшити корупційні ризики, а також критерії відмови.

«Розглядаємо можливість заборони для організацій [щодо внесення до системи «Шлях»] на якийсь період часу. Якщо благодійний фонд порушив те, що ми прописали, то наприклад, пів року не зможе здійснювати поїздки за кордон, і це такий буде умовний бан, який теж, нам здається, дасть свій результат», – пояснює Сергій Деркач.

Зараз військові адміністрації та Мінінфраструктури не мають доступу до бази прикордонників і, відповідно, не знають про тих, хто виїхав і не повернувся. Єдина публічна інформація з цього питання – це інформація тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, у якій вказано, що станом на кінець квітня через «Шлях» виїхали і не повернулися майже 19 тис. чоловіків призовного віку.є

Офіційного «чорного списку» недобросовісних фондів та громадських організацій нема. Відомо лише, що міністерство заблокувало доступ для 10 перевізників.

«Ліцензіати вносять в систему «Шлях» своїх водіїв самі. Мінінфраструктури до них не має ніякого стосунку. Оці 10, про які я розповів – це якраз ліцензіати. Тобто я перевізник, я маю свій кабінет в системі «Шлях», мені не потрібно звертатися ні до Мінінфраструктури, ні до обласної адміністрації, – каже Сергій Деркач. – Щодо «чорних списків» в областях, я не чув такої інформації, не бачив десь таку інформацію у ЗМІ, але, відверто кажучи, юридичних підстав [для цього] нема. Скількох людей, які не повернулись, наприклад, достатньо для того, щоб поставити організацію в «чорний список»? Чи люди не повернулися, чи люди просто порушили термін перебування?».

Крім того, не завжди про реальні плани своїх водіїв знають і перевізники, і фонди чи ГО. Як пояснює заступник міністра, були випадки, коли водії транспортних компаній не поверталися без відома керівництва. Водій просто кидає десь вантажівку телефонує і каже: «Я фуру лишив, але в Україну не повернусь».

Наразі для чоловіків, які використали систему «Шлях» для втечі з країни, немає ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності. Раніше міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що чоловіків, які під час воєнного стану виїхали з України, мають покарати після повернення. Але це викликало дискусію в суспільстві. На думку Сергія Деркача, важливо розрізняти порушення термінів повернення або взагалі неповернення.«Чи встановленням відповідальності ми не зменшимо кількість тих громадян, які повернуться все ж таки до України, а наше завдання – повернути громадян України додому. Це не наша компетенція вирішувати питання встановлення відповідальності. Ми зі свого боку намагаємось зробити неможливими шахрайські дії з виїзду за кордон і попередити це», – каже він.

За листами-клопотаннями до ЛОВА від двох ГО з Миколаєва виїхали за кордон і не повернулися майже 200 чоловіків

Хто на Львівщині підробляв документи для втечі за кордон ухилянтів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів