Ізраїль і США знищили 99% іранських БпЛА, крилатих і балістичних ракет

08:27 14 квітня 2024 р.

Фото до новини

З приблизно 170 дронів, 30 крилатих і 120 балістичних ракет, які запустили військові Ірану, жодна не проникла на територію Ізраїлю.

З 13 на 14 квітня Іран вперше прямо атакував Ізраїль масованим ударом з повітря. Цю анонсовану Іраном атаку майже похвилинно висвітлювали всі світові медіа, пише DailyLviv.com.

З приблизно 170 дронів, 30 крилатих і 120 балістичних ракет, які запустили військові Ірану, жодна не проникла на територію Ізраїлю, заявив речник ізраїльської армії Агарі. Він зазначив, що це «дуже важливе стратегічне досягнення». Агарі повідомив, що незначні збитки були завдані ізраїльській авіабазі в пустелі Негєв на півдні країни, але вона продовжує функціонувати, пошкодження незначні. Оприлюднено також кадри з бази, щоб спростувати твердження Ірану про її пошкодження.

Раніше іранські ЗМІ опублікували кадри нібито ударів балістичними ракетами ізраїльською авіабазою в пустелі Негєв. Пізніше ізраїльські ЗМІ повідомили, що ці кадри - фейк, а на них зафіксована лісова пожежа в Техасі (США), що сталася місяць тому.

Згідно з повідомленням CNN, президент США Джо Байден у телефонній розмові з прем'єром Ізраїлю Беньяміном Нетаніягу повідомив, що "Ізраїль має вважати сьогоднішню ніч перемогою". «... атаки Ірану були переважно безуспішними і продемонстрували переважаючий військовий потенціал Ізраїлю… Майже всі дрони та ракети, запущені Іраном, були збиті з неба. Жодна крилата ракета не потрапила в ціль і не знищено нічого цінного», - пише джерело.

Президент США Байден поговорив телефоном з прем'єром Ізраїлю Нетаніягу, «щоб підтвердити непохитну відданість Америки безпеці Ізраїлю». Він зазначив, що об'єкти та сили США на Близькому Сході не постраждали під час іранських атак.

Згідно з NBC News, Байден висловив стурбованість тим, що ізраїльський прем'єр «намагається втягнути США у широкий конфлікт». Він дав зрозуміти, що США не прагнуть прямої війни з Іраном. Згідно з джерелом, Байден побоюється «безрозсудної ізраїльської відповіді на дії Ірану».

Президент США Байден заявив, що Ізраїлю за сприяння США вдалося збити майже всі запущені Іраном ракети та дрони: «На мою вказівку, щоб підтримати оборону Ізраїлю, американські військові протягом минулого тижня перекинули в цей регіон літаки та есмінці ПРО». Він заявив, що скликає консультації з союзниками щодо G7 «щоб скоординувати спільну дипломатичну відповідь на зухвалу атаку Ірану».

G7 або Велика сімка – неформальний міжнародний клуб, що об'єднує Британію, Німеччину, Італію, Канаду, Францію, Японію та США.

Відбулися телефонні розмови керівників Міноборони Ізраїлю та США, Галанта та Остіна. У другій бесіда "Остін знову чітко заявив, що Ізраїль може розраховувати на повну підтримку США у захисті Ізраїлю від будь-яких майбутніх атак Ірану та його регіональних посередників". Про це зазначено на сайті Пентагону.

Голова Міноборони США Остін закликав Іран припинити будь-які майбутні напади, «зокрема з боку своїх маріонеткових сил». Він підкреслив, що США не прагнуть конфлікту з Іраном, «але ми без вагань будемо діяти, щоб захистити наші сили та підтримати оборону Ізраїлю».

«Я рішуче засуджую ескалацію, яка є широкомасштабним нападом Ірану на Ізраїль. Закликаю до негайного припинення цих бойових дій. Ні регіон, ні світ не можуть дозволити собі ще одну війну», - написав генсек ООН Гутерріш у своєму Х-акаунті.

МЗС Китаю відреагувало на іранські атаки по Ізраїлю, закликавши сторони «виявляти стриманість для зниження напруженості». «Цей раунд ескалації є наслідком конфлікту у секторі Гази. Китай закликає міжнародне співтовариство, особливо впливові країни, відіграти конструктивну роль у підтримці регіонального миру та стабільності», - наголошується у заяві зовнішньополітичного відомства Пекіну.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів