Грибовицьке сміттєзвалище горітиме у 30-градусну спеку з новою силою

14:15 18 червня 2016 р.

Фото до новини

У ніч з 17 на 18 червня Грибовицьке сміттєзвалище знову горіло, повідомив «Щоденному Львову» начальник відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ головного управління ДНСН України у Львівській області Віталій Туровцев. Займання виникло приблизно о 01.30, і гасіння тривало дві години.

- Загорілося там, де ще до цього часу не горіло і де не проводилося ніяких робіт. Чому загорілося, зараз з’ясовують правоохоронні органи, - каже Віталій Туровцев. 

За його словами, на звалищі чергують дві машини рятувальників – одні шукають зниклого еколога, а інші стежать за загоряннями, щоб загасити вогнища.

- Дві машини там перебувають постійно, щоби не їздити туди-сюди, коли будуть виклики на звалище. Крім того, якщо буде потреба, то ще 12 машин очікують на станції ДНС на вулиці Земельній. Це досить близько до звалища, тож вони швидко доїдуть, - розповідає Віталій Туровцев. При цьому додає, що ці ж 12 машин водночас виїжджають на виклики у Львові.

Віталій Туровцев наголосив, що пожежу на звалищі гасять водою і лише водою, тому що саме цей вид гасіння є найбільш ефективним.

- Вода подається під тиском 10 атмосфер і проникає достатньо глибоко. У нас є й інші засоби для гасіння, проте вони неефективні. Тож ми гасимо саме водою і лише ручними засобами гасіння – стволами, - пояснює він.
Віталій Туровцев сказав, що авіацію на звалищі використовували винятково для того, щоб спричинити контрольований зсув небезпечного схилу сміття.

- Ми два дні скидали воду з літаків, щоби схил сміття зсунувся саме в тому напрямку, який треба, щоб уникнути небезпеки. Але для гасіння сміттєзвалища авіація непридатна. Вона добра для гасіння пожеж лісів та торф’яників, - каже Віталій Туровцев.
Він також додав, що синоптики прогнозують середньодобову температуру цього літа в 35 градусів. І в області, як завжди, будуть горіти торф’яники і ліси.

Начальник відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ головного управління ДНСН України у Львівській області Віталій Туровцев сказав, що рятувальники будуть працювати на цьому полігоні відходів, доки не зайдуть еколога, що зник, або ж доки не переберуть сміття на тій ділянці, на якій цей чоловік  міг зникнути.

- Залишилося ще 25 відсотків площі перебрати. Я не можу сказати, скільки часу на це піде. Там різна глибина може бути – від двох до семи метрів. Тому одного дня робота йде швидше, а іншого – уповільнюється, - пояснює Віталій Туровцев.

Після того, як рятувальники виконають цю свою роботу, вони передадуть контроль на звалищем до ЛКП «Збиранка». І вже працівники комунального підприємства повинні будуть дбати про безпеку на сміттєзвалищі.

Водночас, як стало відомо «Щоденному Львову», зараз у міськраді розпочалася процедура ліквідації ЛКП «Збиранка». А працівників та засоби мають намір перевести на баланс до ЛКП «Спецкомунтранс». А вже сьогодні з сайту міськради щезла згадка про таке підприємство, як ЛКП «Збиранка». 

Що ж до пожеж на сміттєзвалищі, то хіміки однозначно заяляють, що вони спалахуватимуть постійно, оскільки загорятиметься метан, який звідси ніхто не видобуває. Горітимуть побутові відходи, які отруюватимуть грунт і повітря діоксином, солями важких металів тощо.

Грибовицьке сміттєзвалище охороняють поліційні пости.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів