Генсек НАТО зробив заяву про Курську військову операцію ЗСУ

12:00 31 серпня 2024 р.

Фото до новини

«Україна має право захищатися і, відповідно до міжнародного права, це право не закінчується кордоном», - підкреслив Єнс Столтенберґ.

Вторгнення українських військ до Курської області в росії відповідає міжнародному праву та праву України на самооборону, — заявив у суботу газеті «Welt am Sonntag» генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Це його перша заява про цю військову операцію. Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com.

«Понад 900 днів Росія веде безпідставну загарбницьку війну проти України і з того часу здійснила численні напади через кордон з Курської області на Україну. Російські солдати, танки та військові бази є законними цілями згідно з міжнародним правом», - сказав Столтенберґ. «Україна має право захищатися і, відповідно до міжнародного права, це право не закінчується (її - ред.) кордоном», - підкреслив він.

Він додав, що НАТО не було поінформоване українською стороною про свої плани наступу в Курській області і не грало в них жодної ролі. Він заявив, що Альянс продовжить підтримувати Україну, надаючи їй зброю та обладнання, необхідні для відсічі російській агресії.

Він привітав «чітке зобов'язання Німеччини щодо того, що вона залишатиметься провідним донором військової допомоги Україні в Європі та другим у світі». Як нагадує AFP, минулого тижня уряд у Берліні зіткнувся з різкою критикою у зв’язку зі запланованим скороченням військової допомоги Києву в 2025 році.

За словами генсека НАТО, Україна ризикнула, зайшовши на територію росії, але від неї залежить, як вона проведе цю військову операцію.

«Президент Зеленський чітко сказав, що операція спрямована на створення буферної зони, яка запобігатиме подальшим атакам росії (…) Як і всі військові операції, ця також пов’язана з ризиками. Але Україна вирішує, як їй захищатися, сама», – наголосив Столтенберґ у німецькій газеті.

Український наступ у прикордонній із Україною Курській області росії триває з 6 серпня.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів