ФСБ намагається вербувати українців, – Держприкордонслужба

12:15 22 грудня 2016 р.

Помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян застеріг українців від поїздок до РФ.

Помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян повідомив сьогодні, 22 грудня: «Громадяни України, які в силу обставин змушені часто відвідувати Російську Федерацію, скаржаться на психологічний і навіть фізичний тиск з боку правоохоронних органів країни-агресора. Відомо, що спецслужби РФ ведуть облік громадян України, які постійно їздять до РФ за допомогою прикордонної бази «Каскад-Поток». 

Прикордонник також уточнив:  В зоні ризику: особи, які постійно перетинають україно-російський кордон у приватних справах; мають родичів у прикордонних районах РФ;  мають автомобіль російської реєстрації».

Олег Слободян також зазначив: «При спрацюванні бази «Каскад-Поток», російські прикордонники вилучають у громадянина України паспорт та доповідають старшому зміни або ініціатору постановки на контроль. Особу та транспортний засіб виводять з загального потоку для очікування прибуття ініціатора». 

Помічник голови Держприкордонслужби також розповів: «Під час опитування спецслужби залякують українських громадян та погрожують заборонити в’їзд на територію РФ. Іноді трапляються випадки вимагання грошових коштів. Здебільшого задаються питання про особисту участь в АТО або участь близьких родичів, суспільно-політичну обстановку в Україні та співпрацю зі структурами Служби безпеки України». Також представники російських спецслужб відбирають та перевіряють вміст і контакти мобільного телефону».

Олег Слободян також попередив: «У ході бесід з громадянами України, які затримувалися на території РФ, стало відомо про неодноразові спроби співробітників ФСБ РФ схилити їх до конфіденційного співробітництва або змусити зізнатись у розвідувальній діяльності на користь України. Багато з них розповідали про застосування проти них фізичної сили, зокрема для того, аби останні зізналися в злочинах, яких вони не скоювали (наприклад, крадіжка). В зв’язку з цим Держприкордонслужба України в черговий раз рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до РФ без зайвої необхідності».

Помічник голови Держприкордонслужби написав про це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів