Фахівці припускають, що пожежа на сміттєзвалищі поблизу Львова почалася через підпал

18:55 18 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Львівського обласного управління ДСНС в інтернет-мережі «Facebook»

Речник обласного управління управління ДСНС Віталій Туровцев повідомив у суботу: «Розглядається декілька версій».

За словами спецкора радіостанції «Голос Столиці» у Львові Андрія Галицького, вночі сталося нове займання на Грибовицькому сміттєзвалищі. Спікер Держслужби з надзвичайних ситуацій у Львівській області Віталій Туровцев повідомив, що рятувальники чергують там цілодобово, моніторять ситуацію і продовжують пошуки зниклого під завалами сміття еколога.

На Грибовицькому сміттєзвалищі – знову пожежа. Про це повідомив депутат Львівської міської ради та активіст «Варта 1» Ігор Зінкевич. За його словами, займання почалося на новому місці – з боку села Грибовичі. Фахівці вважають, що це міг бути підпал.

Чи вдалося загасити пожежу, і що стало причиною чергового займання, в ефірі радіостанції «Голос Столиці» повідомив спеціальний кореспондент зі Львова Андрій Галицький.

– Розкажіть, яка ситуація на цей момент? Пожежу на звалищі загасили?

– Так, дійсно, пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі вдалося загасити. Варто сказати, що займання сталося вночі, близько першої години ночі. Але завдяки швидким та ефективним діям пожежних підрозділів, які в цілодобовому режимі чергують на території Грибовицького сміттєзвалища, близько третьої години ночі займання вдалося локалізувати і ліквідувати. Наразі експерти відмовляються коментувати цю ситуацію, зазначають, що цю справу будуть розслідувати слідчі органи, і саме вони будуть встановлювати істинну причину, чому сталось загорання. 

– А хто повідомив про те, що звалище знову горить?

– Власне, загорання помітили самі пожежники, які чергують на території сміттєзвалища. Там, на жаль, ще досі тривають пошуки еколога, який зник під завалами сміття ще наприкінці травня.

– Чому не можуть знайти людину?

– Рятувальники зазначають, що пожежники перебували неподалік один від одного. Щодо еколога, можливо, він знаходився на значній відстані від самих пожежників, які також потрапили під завал на Грибовицькому сміттєзвалищі, і саме тому так довго залишається невідомою його доля.

– Зараз кажуть про те, що сміття зі Львова привозитимуть до Києва. Що ви чули про це?

– Місцева влада вже заперечила таку інформацію, що сміття зі Львова будуть вивозити до Києва. Вони обіцяють вирішити проблему з вивезенням сміття у Львові. Зараз, як ми знаємо, обирають ділянку для побудови сміттєпереробного заводу. Щодо вивозу сміття, звичайно, ситуація досить напружена, але влада Львова запевняє, що ситуація не критична.

Ситуацію щодо пожежі на сміттєзвалищі в ефірі «ГС» прокоментував начальник відділу зі зв'язків з громадськістю головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Львівській області Віталій Туровцев:

– Фахівці припускають, що чергова пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі почалася через підпал. Це дійсно може бути так?

– Це одна з причин виникнення пожежі. Ймовірна. Розглядається декілька версій. Причину точну встановлять слідчі.

– А які ще версії зараз розглядаються?

–  Це питання більше до слідчих органів. Вони дадуть вам компетентну відповідь. 

– А зараз на цьому звалищі ведеться чергування?

– Чергування на звалищі проводиться Державною службою надзвичайних ситуацій. Ми чергуємо там більше двох тижнів. Роботи проводяться в двох напрямках: одна група проводить моніторинги і цілодобове чергування безпосередньо щодо пожежного стану самого сміттєзвалища, оскільки висока ймовірність повторних загорань. Інша група займається пошуком зниклого еколога. Працює два ескалатори, вісім рятувальників, які постійно проводять цей пошук. Наразі ми не маємо результату щодо пошуку.

– З чим пов’язана висока ймовірність повторних загорянь?

– Одна з причин повторних загорянь може бути через високу температуру навколишнього середовища і плюс роботи, які проводяться на сміттєзвалищі.

– Як буде вирішуватись проблема Грибовицького сміттєзвалища? Як працюватимуть рятувальники надалі?

– У нас роботи з пошуку будуть тривати до тих пір, поки ми не знайдемо цього еколога або не пройдемо всю територію пошуку. Друге питання, яке стоїть досить гостро – питання нашого чергування, оскільки ми постійно моніторимо стан самого сміттєзвалища, і вже після завершення наших пошукових робіт повинні бути розроблені плани заходів з рекультивації даного сміттєзвалища для того, щоб запобігти повторним загоранням. Один із методів – це засипання повністю цього схилу землею, щоб відрізати доступ кисню.

– А чи допомагають вам підрозділи з інших регіонів?

- Такої потреби немає. Наш гарнізон цілком справляється. Сили і техніки цілком достатньо. Єдине, що ми залучали два літака Державної служби з надзвичайних ситуацій.

– Чи проводиться робота із місцевим населенням, адже поблизу сміттєзвалища живуть люди?

– Так, поблизу сміттєзвалища розташовані два населені пункти, де проживають люди. Місцева влада постійно з ними проводить роботу, плюс санстанція постійно доводить їм заміри, які вони проводять по повітрю і по воді.

– Чи не зашкодить здоров’ю людей і перша, і друга пожежі?

– Якщо ми говоримо про цю пожежу, яка була вночі, вона тривала дві години. Зрозуміло, що викиди були, але вони не були в такій великій кількості, які б призвели до граничного рівня концентрації шкідливої речовини в повітря.

Раніше голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко заявила, що боротися зі сміттям і зростанням полігонів в Україні заважають лобісти. Зокрема ті, що представляють інтереси компаній, які виробляють тару і упаковку.

Про це повідомили сьогодні, 18 червня, на сайті київської радіостанції «Голос Столиці».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів