Дороги Східниця-Турка і Східниця-Верхнє Синьовидне є непроїзними

21:23 12 червня 2023 р.

Фото до новини

Як повертають у русло річку Східничанку, що розлилася і накоїла лиха.

Дрогобицька РВА повідомила Dailylviv.com, що у понеділок, 12 червня, у Дрогобицькій районній військовій адміністрації відбулося позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо ліквідації наслідків негоди у Східницькій громаді.

Як зазначив заступник селищного голови Східниці Петро Кость, станом на зараз рівень води на затоплених територіях знизився, однак повністю вода ще не зійшла. Для пришвидшення цього процесу очищують русло річки Східничанка, дороги і водяні стоки.

Аварійні газові бригади працюють над відновленням газопостачання. До кінця дня після заміни трубопроводу газ має з’явитися на вул. Т.Шевченка, Зарічна, Промислова. Проблемною залишається вул. Кропивницька.

Також працюють бригади щодо повного відновлення подачі електроенергії.

Дороги «Східниця-Турка» та «Східниця-Верхнє Синьовидне» внаслідок руйнування мостів залишаються непроїзними. На ділянці «Східниця-Турка» можливий об’їзд через Залокоть.

Постраждалі внаслідок природного катаклізму люди відселені до готелів, санаторіїв та інших тимчасових прихистків. Рятувальникам, як наголосив начальник Дрогобицького районного управління ГУ ДСНС України у Львівській області Олег Кобилецький, доводилось на руках виносити людей з будинків, де рівень води сягнув до 1,5 метра. Серед них і шестимісячна дитина.

«Намагаємось вирішити проблему з доступом до села Перепростиня, яке через руйнування дорожніх шляхів залишається відрізаним з обох боків. В заручниках ситуації залишаються місцеві мешканці, однак піший перехід можливий. Фахівці Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну проводять обстеження берегоукріплення річки Східничанка. Досліджують необхідність укріплення берегів, щоб запобігти руйнуванню вул. Т. Шевченка через ураження ключових мереж», - наголосив начальник Дрогобицької РВА Степан Кулиняк.

У Держпродспоживслужбі вкотре закликають: ні в якому разі не використовувати для пиття воду з відкритих водойм та криниць. Фахівці проводять лабораторні дослідження щодо наявності у воді інфекцій та безпечності споживання. Про результати лабдосліджень та стабілізацію епідситуації буде поінформовано.

Згідно з рішенням районної комісії ТЕБ та НС, Східницьку селищну раду, Дрогобицьку РВА спільно з Дрогобицьким районним управлінням ГУ ДСНС України у Львівській області, Другим спеціальним центром швидкого реагування ДСНС України зобов’язали забезпечити оперативне проведення аварійно-рятувальних робіт.

Для доставки продуктів харчування та предметів першої необхідності у важкодоступні місця для мешканців постраждалих населених пунктів плануємо задіяти міжнародні гуманітарні фонди.

Східницька селищна рада має вжити заходи до відновлення зруйнованих (пошкоджених) будівель та споруд, дорожньої та іншої інфраструктури.

В разі необхідності підготувати передбачені законодавством матеріали для подання звернення до Кабінету Міністрів стосовно надання допомоги з державного бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації природного характеру.

Спільно з Дрогобицькою РВА організувати обстеження зруйнованих (пошкоджених) будівель та споруд, встановлення розмірів завданих збитків у термін, встановлений законодавством.

Вжити заходів для відновлення проїзду до та в межах села Перепростиня.

Дрогобицькій експлуатаційній дільниці Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну доручено організувати та провести розчищення русла річки Східничанки.

Управлінню розвитку територій та інфраструктури райдержадміністрації звернутись в управління транспорту та зв’язку Львівської ОВА з пропозицією організувати тимчасові додаткові пасажирські перевезення для сполучення с.Новий Кропивник з м.Борислав та м.Дрогобич через Підбуж.

Міські та селищні голови Дрогобицького району мають надати Східницькій територіальній громаді допомогу у ліквідації наслідків стихійного лиха, що трапилось 10 червня 2023 року.

«Дякую рятувальникам, військовим, поліцейським, медикам, які безперебійно працюють та надають людям і населеному пункту усю необхідну допомогу. Сподіваємось на підтримку від голів інших громад району, в тому числі технікою, паливно-мастильними матеріалами та всім необхідним», - підсумував очільник Дрогобиччини.

Зазначимо, відповідно до протоколу Львівської обласної комісії ТЕБ і НС від 11.06.2023 №5, ситуацію у Східницькій громаді, що виникла 10 червня 2023 року через вихід з берегів річки Східничанки унаслідок проходження сильних опадів у вигляді дощу, руйнування мостів, газопроводів середнього тиску та підтоплення більш ніж 100 домогосподарств, визначено як надзвичайну ситуацію об’єктового рівня, яка надалі за набутими критеріями може визначатися надзвичайною ситуацією місцевого чи регіонального рівня.

Дороги Львівщини, які зруйновані через негоду: де найбільш критична ситуація

Паводки на Львівщині: терміново скликали комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (відео)

Затоплено будинки, готелі, магазини, автомобілі: Козицький повідомив про наслідки стихії (відео)

У Східниці вже врятовано 45 людей: до порятунку залучено снігоболотоходи та плавзасоби

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів