Діти-свідки домашнього насильства не потрапляють в статистику постраждалих, - психотерапевтка

17:29 28 червня 2020 р.

Фото до новини


Фото: Радіо Свобода

На Львівщині збільшується кількість звернень до поліції за фактами домашнього насильства. У першому кварталі біжучого року ця цифра становила 7,5 тисячі, що перевищило на 2 тисячі звернень київський показник.

Про це під час медіа-кав’ярні «Карантин, домашнє насильство і людська гідність» повідомила психотерапевтка, заступниця голови Центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало.

Старша інспекторка відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Львівській області (координаторка від патрульної поліції з роботі мобільних груп реагування на виклики домашнього насильства “ПОЛІНА”) Юлія Таравська наголосила, що кількість звернень зросла у квітні, із запровадженням карантину, коли люди опинилися в закритих приміщеннях.

За її словами, найбільше страждають жінки: їх - 87%, чоловіків - 5%, дітей - 8%.

Заступниця голови Центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало вважає, що дитяча статистика є заниженою.

- Закон про запобігання та протидію домашньому насильству каже, шо дитина - свідок домашнього насильства є жертвою. Однак поліція не бере це до уваги. Поліція не складає адмінпротокол щодо постраждалих дітей. Виходить жінки - бездітні. Хоча, зазвичай, e кожній сім’ї є по 2-3 дитини. Отже, поліція не бачить дітей як постраждалих. З огляду на це реально будемо мати не вісім, а значно вищий відсоток, - розмірковує Марта Чумало.

Вона наголосила, що ці та інші проблеми виникають через недостатню професійність не лише поліціянтів, але й соціальних служб. І додає, що з ратифікацією Стамбульської конвенції, в якій цілий блок присвячений підготовці фахівців, Україна змушена буде приділяти належну увагу навчанню спеціалістів - і ситуація зміниться.

Юлія Таравська вважає, що мобільні групи реагування на виклики домашнього насильства “ПОЛІНА”, які виїжджають на ці виклики, повинні мати зворотний зв’язок від інших структур, які працюють з цією проблемою. Це - соціальні служби, служби у справах дітей, органи освіти, охорони здоров’я, сімейної превенції, центри з надання безкоштовної правової допомоги.

- Бо часто мобільні групи можуть виїздити в одні й ті ж сім’ї. Наприклад, швидку від медицини катастроф, іноді, дуже довго чекаємо. Особливо, коли постраждала дитина, - підсумовує Юлія Таравська.

Довідка

Організатори заходу: Волинський прес-клуб, Львівський прес-клуб, Музей Гідності у Львові.

Додамо, Львів - один з останніх обласних центрів, де немає притулку для постраждалих від домашнього насильства.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів